Johannes Kanasen blogi Inhimillinen ja oikeudenmukainen yhteiskunta

Miksi välitän politiikasta?

Synnyin vuonna 1979 ja kuulun sukupolveen joka on saanut nauttia valmiista hyvinvointivaltiosta. Olemme päässeet peruskouluun, neuvolaan, terveyskeskuksiin ja tarvittaessa sairaalaan. Kela on ollut elämässä mukana ja muutoksessa tukena.

Minun sukupolveni pitää kansalaisten hyvinvointia jokseenkin itsestään selvänä asiana. Jokaisella on oikeus siihen, että perusasiat kuten terveys, koulutus ja toimeentulo ovat kunnossa. Sodat ja niukkuus ovat menneisyyttä.

Meidän vanhempamme tulivat Helsinkiin opiskelemaan ”pelkkä laukku kädessä”. Meidän sukupolvemme on saanut nauttia korkeammasta elintasosta, mutta elämästä on tullut paljon epävarmempaa. Pitää pärjätä kilpailussa vaikka elämässä olisi muitakin arvoja.

Kun vanhempamme rakensivat hyvinvointivaltion oli muodikasta olla politiikassa mukana. Oli taistolaisia, vähemmistöläisiä ja enemmistöläisiä. Näiden ryhmien nimet kertovat meidän sukupolvellemme lähinnä sen että tekemisen meininki oli kovaa ja ihmiset olivat mukana koko sydämellään. Vanhempiemme sukupolvelle nimet herättänevät nostalgisia tunteita menneistä ajoista.

Sitten 1990-luvulla tapahtui jotain merkillistä. Neuvostoliitto romahti, sosialismista tuli ruma sana ja Suomesta katosi yhteiskuntakritiikki. Yhtäkkiä oli vain yksi suunta eteenpäin: markkinatalous, Euroopan unioni, OECD ja euro. Suurtyöttömyyden jälkeen tuloerot lähtivät kasvamaan. Moni koki henkilökohtaisen katastrofin laman vuosina ja yhteiskuntapolitiikan suunta muuttui.

Nyt erot köyhien ja rikkaiden välillä ovat kaikkien nähtävissä. Pienituloiset eivät pääse yhtä nopeasti lääkäriin kuin hyvätuloiset. Koulupudokkaita, lastensuojelun asiakkaita, pahoinvoivia yksinäisiä ihmisiä ja perheitä on erittäin paljon.

Samalla politiikasta on tullut epämuodikasta. Oman sukupolveni ihmiset miettivät usein syödäkö hiilihydraatteja vai ei. Harvemmin he miettivät tulisiko tuloeroja kaventaa vai ei. Puolueet ovat mediassa näkyvästi esillä, mutta niillä ei ole samanlaista kosketusta ihmisten elämään kuin ennen. Välillä syntyy myös vaikutelma, että puolueissa edistetään lähinnä omaa uraa eikä yhteisiä asioita.

Kansalaisten suuri enemmistö ei kuitenkaan ole hylännyt hyvinvointivaltion ideaa. Johdonmukaisesti ihmiset ovat vuodesta toiseen valmiita maksamaan veroja jos he saavat laadukkaita hyvinvointipalveluita vastineeksi. Ihmiset olisivat jopa valmiita panostamaan nykyistä enemmän verorahoja julkisiin palveluihin.

Ihmiset eivät myöskään pidä tuloeroja kasvattavasta politiikasta. Suomalaisilla on aika vahva oikeudenmukaisuuden taju ja tasa-arvon kulttuuri ehti juurtua hyvinvointivaltion kasvukaudella. Ajattelemme, että jokainen ihminen on saman arvoinen perhetaustasta ja muista ulkoisista piirteistä riippumatta.

Kansalaisten tahto ylläpitää yhteistä hyvinvointia ei välity tällä hetkellä poliittiseen päätöksentekoon. Valtio on asettanut suuret yritykset tavallisen kansalaisen edelle. Päättäjinä istuu kuitenkin demokraattisesti valittuja ihmisiä, joten osittain saamme syyttää tilanteesta itseämme.

Poliittiset päätökset vaikuttavat joka päivä yhteiseen hyvinvointiimme. Kaikilla ei mene yhtä hyvin.

Siksi välitän politiikasta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat