Johannes Kanasen blogi Inhimillinen ja oikeudenmukainen yhteiskunta

Talous on ihmistä varten

Euroopan komissio on julkistanut investointiohjelman vuosille 2015-17. Komission tavoitteena on vauhdittaa talouskasvua ja luoda uusia työpaikkoja.

Komission oman arvion mukaan investointiohjelman koko on 315 miljardia euroa. Ohjelma alkaisi kesällä 2015 ja raha jakautuisi kolmelle vuodelle. Rahat on tarkoitus käyttää infrastruktuurin parantamiseen, koulutukseen ja tutkimukseen ja tuotekehitykseen.

Euroopassa on tällä hetkellä suuri hätä. Nuorisotyöttömyys on varsinkin eteläisissä Euroopan maissa hälyttävän korkea, talouskasvu on heikkoa, rahoitusmarkkinat ovat epävakaat ja eriarvoisuus kasvaa. Poliittinen tilanne on ailahteleva. Tällä viikolla Ruotsin hallitus ajautui kriisiin kun yhteistyö populistien kanssa ei onnistunut. Vastaavanlainen hallituskriisi on mahdollinen myös muissa maissa – varsinkin Etelä-Euroopassa.

Verrattuna massiiviseen työttömyyteen ja heikkoihin talousnäkymiin komission investointiohjelma on liian pieni. Komissio on myös yrittänyt paisuttaa investointiohjelman kokoa. Se ei suinkaan itse investoi 315 miljardia euroa vaan 16 miljardia. Komissio toivoo että loput rahat tulisivat yksityiseltä sektorilta jonka pitäisi innostua esimerkin voimalla investoimaan uusiin hankkeisiin (The Economist 29.11-5.12.2014).

Talouden kohentamiseen on olemassa kahdenlaisia lääkkeitä: elvytys ja rakenteelliset uudistukset. Lähes kaikki maailman talousasiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että Euroopan valtiot eivät elvytä riittävästi.

EKP:n johtaja Mario Draghi sanoi Washingtonissa viime kuussa, että kaikkien kynnelle kykenevien Eurooppalaisten hallitusten pitäisi nyt elvyttää taloutta. Erityisesti Saksa on kuitenkin kunnostautunut kireällä talouspolitiikalla, joka epäsuorasti ylläpitää työttömyyttä ja heikkoa talouskasvua Euroopassa.

Saksa perustelee linjaansa sillä, että elvyttävä talouspolitiikka veisi intoa rakenteellisilta uudistuksilta joista kansalaiset eivät pidä.

Euroopan mittakaavassa Suomessa menee vielä hyvin. Meillä olisi varaa elvyttää taloutta vielä lisää ja kantaa kortemme kekoon Euroopan hankalan tilanteen parantamiseksi. Voisimme siis valtion budjetin kautta luoda lisää kysyntää ja näin pistää talouden pyöriä pyörimään.

Myös Suomessa hallitus on esittänyt rakenteellisia uudistuksia. Poliittinen oikeisto yrittää kuitenkin käyttää rakenteellisia uudistuksia vahingollisella tavalla. Julkiset palvelut, verotus ja tulonsiirrot ylläpitävät yhteistä hyvinvointiamme. Valitettavasti suuryrityksiä lähellä olevat poliittiset toimijat yrittävät ajaa alas myös niitä rakenteita joista olisi ihmisille suurta hyötyä.

Rakenteelliset uudistukset pitää toteuttaa niin, ettei eriarvoisuus kasva eikä suomalainen hyvinvointimalli rapaudu entisestään. Valtion pitää luoda sellaiset rakenteet, että kaikki ihmiset voivat hyödyntää omaa potentiaaliaan yhteisen hyvän edistämiseksi. Ihmiset ja heidän ideansa ovat talouden arvokkain voimavara.  Valtion tehtävänä on vaalia ihmisten henkilökohtaista motivaatiota työskennellä omien ja yhteisten tavoitteiden eteen. Valtion pitää auttaa ihmisiä toteuttamaan omat ideansa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset