Johannes Kanasen blogi Inhimillinen ja oikeudenmukainen yhteiskunta

Romanien kansallispäivänä 8.4.2015

Ehdokaskollegani Thomas Wallgren (sd.) haastoi minut käymään siirtolaisten päiväkeskuksessa ja sen yhteydessä toimivallaa Global Clinic-lääkäriasemalla. Helsingin Sörnäisissä toimivassa päiväkeskuksessa tapasin monia ihmisiä jotka elävät suomalaisen yhteisömme rajamailla. Useimmat olivat tulleet Romaniasta ja he kertoivat tulleensa etsimään kotioloihin verrattuna parempia toimeentulomahdollisuuksia.

Tapasin suomalais-romanialaisen pariskunnan joilla oli nelikuinen vauva. Pariskunta kertoi saaneensa kaupungilta vuokra-asunnon lapsen syntymän jälkeen, mutta he kertoivat myös uuvuttavasta byrokratiasta ja syrjinnästä.

Tapasin äidin, jolla on viisi lasta Romaniassa. Heistä vanhin, 16-vuotias huolehtii muista lapsista sillä aikaa kun äiti on ulkomailla etsimässä parempia toimeentulon lähteitä. Äiti kertoi että paljon mieluummin hän olisi lasten kanssa kotona.

Päiväkeskuksen henkilökunta opasti minua ystävällisesti paikan päällä ja sain heiltä tulkkausapua. Kerroin olevani poliitikko, ehdolla vaaleissa ja sanoin että haluan edistää tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta yhteiskunnassamme. Tapaamani ihmiset sanoivat että suurin huoli heillä on että heillä ei oikein ole mitään paikkaa mihin mennä. He kertoivat että heidät häädetään kaikkialta mihin menevät – joskus kovakouraisestikin.

Ihmiset kysyivät myös minulta miten he voisivat päästä töihin. He olisivat kuulemma valmiita tekemään lähes minkälaista työtä vain – siivoamisesta lähtien.

Paikalla olleet siirtolaiset kertoivat että Suomessa moni on ollut hyvin avulias heitä kohtaan. Vaikutelmani oli kuitenkin se, että ainakin terveyspalveluiden osalta Romaniasta tulleet ihmiset ovat hyvin eriarvoisessa asemassa muuhun väestöön nähden. Vapaaehtoisvoimin toimiva Global Clinic on käytännössä heidän ainoa mahdollinen kontaktinsa lääkäripalveluihin. Lääkäriasemalla on lääkäri paikalla kaksi tuntia viikossa. Samalla on myös sairaanhoitajia paikalla.

Kontrasti on suuri jos mietimme kuinka meillä on tapana valittaa jos terveysasemalle joudumme jonottamaan kohtuuttoman kauan. Kaikki olemme ihmisiä ja meillä on samanlainen tarve säilyttää terveytemme. Miksi osa meistä joutuu tyytymään lääkäripalveluihin, joiden saatavuus on näin heikko?

Luulen että hyvin suuri osa tätä ihmisoikeusongelmaa on se, että me joilla menee kohtuullisen hyvin elämässämme emme ehdi, muista tai jaksa välittää niiden tilanteesta jota syystä tai toisesta ovat ajautuneet heikkoon asemaan. Olen itse ammatiltani köyhyystutkija mutta joudun tunnustamaan että en ole riittävästi perehtynyt Romaniasta tulleiden heikkoon asemaan.

Tulen tästä eteenpäin tukemaan kaikkia sellaisia poliittisia aloitteita jotka tähtäävät heikoimmassa asemassa olevien tilanteen lievittämistä, ja eilisen kokemukseni perusteella yritän myös itse kehitellä tällaisia aloitteita ja viedä niitä eteenpäin niillä poliittisilla resursseilla mitä minulla on käytössäni. Tuli mieleeni, että voisiko esimerkiksi ruokakulttuurin ympärille rakentaa jonkinlaista mielekästä toimintaa? Monet meistä varmaankin maistelisivat mielellään Romanialaisia perinneruokia ja ehkä Romaniasta tulleet voisivat niitä meille valmistaa – vaikka pop-up ravintolassa joka rakennettaisiin tätä tarkoitusta varten.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän paskapuhetta kuva
Teemu Paavilainen

Ei todellakaan ole suomalaisten homma maksaa täällä lomailevien henkilöiden ylläpitoa. Onko Kepu nykyään uusi Virheät?

Sari Haapala

Romanian kansalaisten osalta Suomen kansanedustajilla on ymmärtääkseni aika rajallinen päätösvalta koskien EU-kansalaisen oikeuksista saada hoitoa ulkomailla, eli ko. direktiivien tekeminen/muuttaminen tapahtuu parlamentissa.

Kyllähän Suomi voi myös tehdä itse lakimuutoksia, mutta niiden täytyy silloin koskea kaikkia EU-maita ja niiden kansalaisia, ja se muodostaa haasteen lainsäätäjille. EU-maiden kansalaisia ei voi kaiketi määritellä turvapaikanhakijoiksi, ja jos esim. Romanian kansalaisille haluttaisiin ohjata rahallista tai sairaanhoidollista tukea valtion tai kuntien taholta, pitäisi näiden samojen etujen koskea myös kaikkia muita EU-maiden kansalaisia. Tämä on kai aiemminkin ollut haaste romanialaisten auttamisen kanssa, ja apu on pitänyt/täytyy järjestää erillisten järjestöjen, säätiöiden tai vastaavien valtiosta suoraan riippumattomien organisaatoiden tuella.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Muuttoliike maahamme vähenisi, jos laittaisimme Jouko Turkan Seitsemän veljestä kansainväliseen, ilmaiseen jakoon.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

"Siivoamisesta lähtien"???

Onko siivoaminen sitten se vihoviimeinen ja alhaisin työ? Luuletko, että sinä tai minä pystyisimme toimimaan siivoojana Suomessa? Minä en ainakaan. Lähes kemistejä ovat, ammattisiivoojat.

Suomessa nyt vain ei ole töitä kouluttamattomille, ei omille eikä mamuille. Romaniassa olisi. Ainoa ratkaisu "mustalaisongelmaan" on pakottaa Romania, joka on sentään monin verroin rikkaampi maa kuin Suomi, hoitamaan omat sosiaaliongelmansa.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ilman siivoojia olisi sairaaloissakin kirurgien työ turhaa.

anita frisk

"Minua kiinnostaa suomalaisen hyvinvointimallin kohtalo." Kohtalo, vaan ei ilmeisesti kohentaminen. EU-kansalaisilla on oikeus terveydenhuoltoon toisissa EU-maissa, mutta ei se missään maassa ilmaista ole, paitsi nyt kai sitten Suomessa pitäisi olla. Miksi suomalainen turisti mennessään esim. Romaniaan ottaa EU-kortin mukaan, ja fiksut vielä kattavan matkavakuutuksen? Ei siellä kävellä lääkärille ja sanota, että te maksatte, miksi täällä pitäisi?

Olen aikoinaan asunut 7 vuotta niin Romaniassa kuin Bulgariassakin joten aina jaksavat huvittaa nämä tällaiset ulostulot. Suurta sydäntä ja sääliä pitää olla samaan aikaan kun taskuvarkaudet esim. Helsingissä ovat kolminkertaiset New Yorkiin verrattuina ja muutkin omaisuusrikokset ovat aika lailla nousseet sitten v. 2007. Ei kai nyt sinisilmäisinkään voi uskoa, että ne valtaisat romanipalatsit täyskultahanoineen siellä muilta kielletyillä asuinalueilla olisi rakennettu näillä kyykkymummojen tienesteillä? Kun näiltä kerjäläisiltä kysyttiin oletteko ihmiskaupan uhreja, he sanoivat ihmeissään että eivät, klaanin päällikkö lähetti ja tietenkin sitten me lähdettiin. Että eipä mitään ihmiskauppaa.

Global Clinicin osoite on siellä toimivien lääkäreiden pyynnöstä ollut tarkkaan varjeltu salaisuus. Miksi halusit nyt paljastaa sen?

Käyttäjän TimoKRisnen kuva
Timo Rsnn

Ehdokas,joka tukee kaikkia aloitteita,joilla saadaan suomalaiset kustantamaan palveluja ulkomaalaisille?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Humaania mutta perin sinisilmäistä ja lapsellista tekstiä "suomalaisen yhteisömme rajamailta".

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Kirjoitus ja ilmiö kiteytyvät mielestäni kahteen sanaan: "vaikutelmaan", johon poliitikko ulostulonsa ja kampanjansa perustaa ja "kiitokseen", jota sanaa ainakaan muutamat näkemäni kerjäävät romanit eivät näytä opetelleen.

Kiitos-sanan taitamattomuus herättää kysymyksen siitä, millä kaikella muulla kerjäläiset eivät itse auta itseään. Onko heidän asemansa seurausta kyvyttömyydestä ratkaista omia ongelmia? Yleensä ihmisellä on osuutta tilanteeseensa, vaikka jotkut haluavat heikosti pärjänneiden kohdalla nähdä syytä vain muissa.

Vaikutelma on heikko perusta. Vaikutelmien pohjalta moni hyväntahtoinen ihminen haluaa parantaa maailmaa ja siinä hötäkässä autettavien ymmärtäminen voi unohtua.

Ylipäätään, jos maailmaa haluaa parantaa, kannattaa muistaa romanikerjäläisyyden olevan oire. Sitä saa hoitaa loputtomiin, jos syy jää hoidotta. Ulkomaalaisiin liittyvien ongelmien syyt tuppaavat olemaan ulkomailla. Jos niitä syitä haluaa hoitaa, Suomen parantamiseen tarkoitettu eduskunta on ensisijaisesti väärä työpaikka. Jos siitä huolimatta muuttaa eduskunnan työn tarkoitusta itsekeskeisesti kutsumustaan vastaavaksi, kulkee epämääräisillä vesillä.

Käyttäjän taivassalomilka kuva
Milka Taivassalo

Hyvä Johannes! Romania ja romanit ovat eri asioita. Romanien kansallispäivänä voisi vaikka pohtia sitä, onko romanivähemmistö tasa-arvoisessa asemassa valtaväestöön nähden pelkästään täällä kotimaassamme. Romanivähemmistöjä löytyy kaikista Euroopan maista, ja surkeimmat olot heillä on juuri Romaniassa. Kaikki Romaniasta Suomeen tulleet eivät siis kuitenkaan ole romaneita. En nähnyt sinun koko blogitekstissäsi ottavan kantaa romanien asemaan, mihin otsikkosi kuitenkin viittasi. Mitä mieltä olet tämän vähemmistön asemasta?

Käyttäjän JohannesKananen kuva
Johannes Kananen

Kiitos kommentista. Ymmärsin, että päiväkeskuksessa tapaamani ihmiset kuuluvat romanivähemmistöön. Luulisin, että Romaniasta tulleet romanit ovat ehkä kaikkein heikoimmassa asemassa tällä hetkellä yhteiskunnassamme. Toki syyt heidän ahdinkoonsa ovat moninaiset, mutta minusta Suomessa kuitenkin kaiken lisäksi myös syrjitään näitä ihmisiä - lisäksi heidän ahdinkonsa tuppaa unohtumaan.

Sanoisin niin, että tapa jolla kohtelemme kaikkein heikoimmassa asemassa olevia symboloi koko yhteiskuntaamme. Minulle yhdenvertaisuus on sekä moraalinen että poliittinen kysymys. Minusta syrjintä etnisin perustein on väärin.

Käyttäjän taivassalomilka kuva
Milka Taivassalo

Ok, kiitos selvennyksestä! Tämä kun ei oikein ilmennyt tekstistä.
Romanien romanit ovat tosiaan yksi heikoimmassa asemassa oleva ihmisryhmä Euroopan alueella. Niin heidän kuin kenen tahansa syrjintä etnisin perustein on aina väärin, kuten totesitkin. :)

anita frisk

EUn sosiaalirahasto oli varannut 300 milj. euroa romanien aseman parantamiseen jäsenmaissaan. Romaniassa siihen myönnetystä on käytetty 1,6 % ja Bulgariassakin alle 5 %, korkeimmillaan hieman yli 16 % maassa jonka nimeä en nyt valitettavasti muista enkä ehdi taas googlettaa. Olisi nimenomaan EUn tehtävä painostaa jäsenmaitaan hoitamaan omien maittensa romanien asiat kuntoon, tai puhua sitten rehellisesti taakanjaosta kuten maahanmuton yhteydessä. Mikäli Romaniaa ja Bulgariaa olisi painostettu ENNEN niiden hyväksymistä jäseneksi, tilanne saattaisi nykyään olla parempi. Tai sitten ei, EUn yleisen tehottomuuden tietäen.

Toimituksen poiminnat