Johannes Kanasen blogi Inhimillinen ja oikeudenmukainen yhteiskunta

Haluammeko maksaa suurten yritystemme veroja?

Aikoina jolloin puhutaan paljon valtiontalouden sopeuttamisesta luulisi että poliitikoilla on luja tahto estää verovarojemme valuminen veroparatiiseihin. Yritykset, jotka harrastavat aktiivista verosuunnittelua sanovat usein että suunnittelu on laillista. Esimerkiksi Fortumin toimintaa on koeteltu oikeudessa ja viimeisin päätös taitaa olla, että Fortum ei ole tehnyt mitään laitonta.

Nyt vaalien alla voimme kuitenkin miettiä minkälainen verotusjärjestelmä on poliittisesti tarkoituksenmukainen. Verosuunnittelussa on se ongelma, että sitä voivat tehdä lähinnä suuret yritykset jolloin ne saavat suhteettoman suuren edun verrattuna pieniin yrityksiin. Verosuunnittelu tekee meidän yritysverosta regressiivisen suhteessa yrityksen kokoon, eli pienet yritykset maksavat enemmän veroa kuin suuret.

Toinen tapa ajatella verosuunnittelua on se, että joudumme pitämään muita veroja korkeammalla saadaksemme saman verokertymän verrattuna tilanteeseen jossa suuret yhtiöt eivät harrastaisi verosuunnittelua.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden kilpailutuksissa on myös sellainen ongelma, että verosuunnittelua harrastavat yritykset pärjäävät yleensä parhaiten, mutta niiden omistajien intressit ovat ristiriidassa hoidettavien ihmisten kanssa. Omistajilla on intressi kasvattaa voittojaan hoivan laadun kustannuksella. Tästä on esimerkkejä Ruotsista, missä vanhuksia on kohdeltu huonosti monikansallisissa terveyspalveluyrityksissä.

Onneksi meillä on keinoja ratkaista veroparatiiseihin liittyviä ongelmia:

  1. Voimme muuttaa yritysverolakia niin että konsernin sisäiset velat eivät ole enää verovähennyskelpoisia. Tämä olisi tehokkain keino hillitä verosuunnittelua koska yritykset ottavat velkaa omistamiltaan yhtiöiltä ylisuurella korolla ja vähentävät korkomenot verotuksessa.
  2. Suljemme sosiaali- ja terveyspalveluiden kilpailutuksissa verosuunnittelua harrastavat yhtiöt pois kilpailutuksesta. Toisin kuin yleensä luullaan EU:n direktiivit antavat tähän mahdollisuuden (ks. uuden EU:n hankintadirektiivin artikla 77).
  3. Vaadimme suuria yrityksiä julkistamaan maakohtaiset verojalanjälkensä.
  4. Päätämme, että valtion omistamat yhtiöt maksavat Suomeen veronsa täysmääräisesti. Esimerkiksi Fortumin yhtiökokouksessa oli viimeksi aloite, jonka mukaan Fortum luopuisi ulkomaisista yhtiöistään joiden tarkoituksena on helpottaa verosuunnittelua. Aloite ei valitettavasti mennyt läpi, mutta seuraavan hallituksen omistajaohjauksesta vastaava ministeri voisi olla asiassa aktiivinen.

Veroparatiisien taltuttaminen on paljon parempi keino sopeuttaa julkista taloutta kuin leikkaukset!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Haluammeko maksaa suurten yritystemme veroja?''

Emme halua ja nekään eivät tahdo maksaa verojaan Suomeen. Sitä on nyt liikkeellä tosi paljon.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Kerrotko sitten vielä syyn siihen, miksi emme samantien lopettaisi EUrostoliiton pankkiirien ja finassikeinottelijoiden rahoittamista tukipaketeilla. -Jota varten otamme lainaa. Josta syystä valtionvelkamme suhteessa bruttokansantuotteeseen ylittää 60%:n rajapyykin. Mistä ilosta EU pääsee kovistelemaan meitä ja uhkailemaan meitä holhouksen alaiseksi joutumisella (aivan kuin emme sitä jo nyt olisi). Mikä tietenkin olisi hysteerisen hauskaa, ellei se olisi niin traagista.

Hysteerisen hauskaa, koska
a) esim Saksan, Britannian ja Ranskan vastaava lukema huitelee 100 %:n tienoilla.
b) tässä nyt taskuvaras sättii uhriaan tyhjätaskuiseksi tuhlariksi, kun on ensin tyhjentänyt tämän taskut.

Traagista, koska tämän itsetuhoisen toiminnan jatkamiseen ei ole mitään syytä. Ja kuitenkin suurin osa esim.kansanedustajaehdokkaista haluaa edelleen vapaaehtoisesti jatkaa sitä.

ulf fallenius

Huono idea koska yrityksen pääkonttorin voi siirtää mihin maahan vaan jossa verotus edullisempi.Jos nyt vaan laskettaisiin yritysverotus kilpailukykyiseksi noin niin kuin alkuun niin silloin rahat pysyy Suomessa.

Käyttäjän JohannesKananen kuva
Johannes Kananen

Mitä olisit mieltä siitä, jos harmonisoisimme yhteisöveron EU:n alueella? Silloin yrityksillä olisi sama tilanne kaikkialla. Mikä olisi sopiva yhteisöveroprosentti koko EU:n alueelle? Olisiko 25 % hyvä?

Pekka Iiskonmaki

#6
Eihän Suomi nytkään noudata yhtenäisiä verokantoja. Autoromut esim. verotetaan rajalla uudelleen.

Paras tapa on muuttaa yritys pois Suomesta. Ei yrittäjien asia ole kantaa huolta valtiontaloudesta.

Valtion verotus on valtion asia, ei yritysten.

ulf fallenius

Siihen ei suostu kukaan ja suunta pitäisi olla se että yhteisövero olisi nolla joka maassa niin loppuisi verokilpailu sen osalta .Sen jälkeen yritykset olisivat lähinnä kiinnostuneita maista missä laatutekijät hyvät.

Pekka Iiskonmaki

#3
Noinhan se menee, mutta sitä ei vaalikiimassa ymmärrä.

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

Ne luo työpaikkoja niillä rahoilla!!!. Kuulemma!.

Erkko Korppaanmäki

Yritys, pieni tai suuri, ei ole perustettu ja olemassa valtiota ja sen veronkantoa varten.

Käyttäjän JohannesKananen kuva
Johannes Kananen

Tästä voimme varmaankin olla samaa mieltä. Kukaanhan ei veroista sinänsä pidä kun ne tulevat omalle kohdalle, mutta minusta verotuksen pitäisi olla oikeudenmukaista. Ei ole oikein jos suuret yritykset maksavat suhteessa vähemmän veroja kuin pienet.

Pekka Iiskonmaki

#8
Se oli hyvin ja lyhyesti sanottu.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Ylen Mot-ohjelmassa 13.4.15 käsiteltiin tätä asiaa terveydenhoidon näkökulmasta. Kokoomus näyttää olevan todellinen tekijä Kimmo Saseineen ja Laura Rätyineen Suomen kurjistamisessa. Ulkomaiset toimijat tänne ja verot heille veroparatiiseihin on kokoomuksen toimintaa.

Kimmo Sasi kunnostautui jo katsastustoiminnan yksityistämisessä ja nyt kokoomus sekä Kimmo Sasi että Laura Räty jatkavat suuremmissa puitteissa.

Matti Motti

Eduskunnassa sanottiin viisaasti: kuka keksii yritysveron, jonka yritys maksaa.

Aivan, tuloveron suurin ongelma on tulon tekeminen ja sen maksaa asiakas.

Verottaja oli VÄÄRÄSSä Fortumins suhteen. Silti Fortum saa lokaa. Verottaja loi epävarmuutta kansainväliseen verotukseen, sen kuuluisi saada lokaa.

1. Kirjoittaja voinee tusustua seuraavaan:
http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Verohallinnon_ohjeet/Korkovahennysoikeuden_rajoitukset_elinke(32479)

Lisäksi voi tutustua siirtohinnoittelun markkinaehtoperiaatteeseen sekä väliyhteisölainsäändäntöön.

Välistävetäjät tässä ovat lähinnä ulkomaiset kiinteistösijoittajat.
Alikapitalisaatiosäännös puuttunee Suomesta.

2. Julkinen sektori ei osaa kilpailuttaa. Se mahdollistaa kuppauksen.
Mutta pientä se on esim. syöttötariffiin - siinä raha Pekkaroidaan ulkomaille. Tuet siis.

3. Finanssiala raportoi veronsa direktiivin perusteella, samoin kohta luonnonvaroja käyttävät yritykset.

2016 OECD:n siirtohintadokkarissa pitää olla verot maittain.

Mitä byrokratiaa lisää? Ehkä voisi kertoa miten paljon veroja yritys generoi: palkat, välilliset verot, tullit, valmisteverot...

4. Mikä on oikea määrä? Vientiyritys keraää rahat ulkomailta. Ulkomaa haluaa veroja kanssa.

Jutta Urpilaine paheksui eläkeyhtiöitä, jotka käyttävät veroparatiiseja. Miksi? Eihän eläkeyhtiö maksa veroja.

Tässä toinen näkökulma

http://suuntakasvuun.kpmg.fi/2015/03/11/veroparati...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset