Johannes Kanasen blogi Inhimillinen ja oikeudenmukainen yhteiskunta

Helsingin kaupunki epäröi taistelussa veroparatiiseja vastaan

Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta sai tiistaina 19.4. ottaa kantaa aloitteeseen veroparatiisien vastustamiseksi. Aloite kaatui lautakunnassa äänin 12-3.

Äänestys liittyi vanhusten palveluasumiseen. Kaupunki valmistelee suurta hankintaa tässä asiassa, ja kaatuneen aloitteen mukaan palveluntarjoajilta olisi vaadittu verotietojen maakohtaista raportointia ehtona tarjouksen jättämiselle. Näin kaupunkilaiset ja kaupungin hallinto olisi saanut tiedon siitä miten paljon esimerkiksi monikansalliset yritykset maksavat veroja Suomeen.

Aloite kaatui siksi, että poliitikot epäilivät sen yhteensopivuutta hankintalain kanssa. Kaupungin lakimies on sanonut että maakohtaisen raportoinnin vaatimus ei välttämättä olisi yhteensopiva hankintalain kanssa.

Taistelu veroparatiiseja vastaan ei saa kuitenkaan kaatua lakiteknisiin yksityiskohtiin – varsinkin kun laki on tulkinnanvarainen. Laki ei siis yksiselitteisesti kiellä kaupunkeja ja kuntia vaatimasta palveluntuottajilta maakohtaista raportointia. Poliitikkojen pitäisi rohkeasti käyttää tarjolla olevia keinoja taistelussa veroparatiiseja vastaan.

Nykytilanne on myös epäreilu, koska suuret, verosuunnittelua harjoittavat monikansalliset yhtiöt saavat suuren edun. Ne voivat jättää halvempia tarjouksia verrattuna pieniin kotimaisiin yrityksiin koska ne maksavat vähemmän veroja.

Tiistain äänestystuloksesta huolimatta esillä ollutta aloitetta kannattaisi viedä eteenpäin ja kehittää edelleen. Avoimuus veroasioissa on kaikkien etu. Verojen välttely on yleisesti paheksuttavaa ja sosiaali- ja terveyspalveluja tarjoavien yritysten kannattaisi osoittaa asiakkailleen että ne maksavat reilusti veronsa Suomeen varsinkin siinä tapauksessa että palvelujen maksajana on veronsa rehellisesti maksava kaupunkilainen tai kuntalainen.

Kunnallispoliitikkojen radiokeskustelun aiheesta (ruotsiksi) voi kuunnella tästä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Minulla on täydellinen ratkaisu. Annetaan ihmisten itse valita mihin haluavat vanhenemaan. Pannaan poliitikot kokonaan sivuun siitä päätöksenteosta. Lätkäistään palveluseteli vain kouraan.

Näin ei tarvitse huolehtia hankintalaista tai kilpailusäännöksistä.

Käyttäjän JohannesKananen kuva
Johannes Kananen

Valinnanvapaushan on ollut SOTE-uudistuksessa esillä. Saa nähdä miten se tulee kehittymään, siitä on vielä vaikea sanoa. Palvelusetelit saattavat tulla kyllä käyttöön tavalla tai toisella.

Valinnanvapaus ja uusi kilpailukuvio, jossa julkiset palvelut yhtiöitetään muutta kuviota ja voi olla että hankintojakaan ei tehdä kuin ennen.

Mutta yhtä kaikki, avoimuuden tarve ei katoa mihinkään.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

" Ne voivat jättää halvempia tarjouksia verrattuna pieniin kotimaisiin yrityksiin"

Syyttäkää vaan itseänne jos sitten valitsette ne "monikansalliset yhtiöt".

Teidän valintakriteeristössä ratkaisee vain ja ainoastaan hinta - halvin tarjous voittaa käytännössä aina!

Nimimerkillä - Kokemusta on nimenomaan Helsingin kaupungista.

Käyttäjän JohannesKananen kuva
Johannes Kananen

Olen tästä samaa mieltä. Kriteerit eivät nyt toimi kaupunkilaisten edun mukaisesti.

Käyttäjän valtteriaaltonen kuva
Valtteri Aaltonen

Sen verran Helsingin politiikkoja pitää tässä puolustaa, että hylätty aloite hyvin kannatettavasta tavoitteestaan huolimatta ilmeisesti oli ristiriidassa hankintalain kanssa, eikä asiassa kai oikeasti ollut tulkinnanvaraisuutta (ainakaan kaupungin oikeuspalveluiden asiasta tuottaman muistion mukaan). Eli tässä tapauksessa tekivät varmaan ainoan mahdollisen ratkaisun.

Silti itse tavoite on mitä tärkein. Sitä pitää edistää hankintalainsäädäntöä ja kaupunkien hankintaohjeita kehittämällä. Verovastuullisuus on varmasti mahdollista ottaa kriteeriksi hankintoihin, kunhan se tehdään suunnitelmallisesti.

Pekka Pylkkönen

Miksi pitää kilpailuttaa suuria kokonaisuuksia? Ei mahdollisia tarjoajia ole silloin kun kourallinen. Palvelusetelit asiakkaille ja poliitikot pois päätöksenteosta. Tällöin saadaan erilaista palvelutarjontaa ja pieniä toimijoita mukaan peliin.

Käyttäjän JohannesKananen kuva
Johannes Kananen

Tuossa linkkaamassani radio-ohjelmassa selvennetään tilanne. Eli yksityisessä keskustelussa kaupungin lakimies on sanonut, että laki on tulkinnanavarainen. Lausuntoja on pyydetty myös usealta muulta juristilta (siis kaupungin ulkopuolisilta), joista suurin osa on pitänyt aloitetta hankintalain mukaisena.

Ja siitä oon samaa mieltä, että verovastuullisuus pitää ottaa kriteeriksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset