Johannes Kanasen blogi Inhimillinen ja oikeudenmukainen yhteiskunta

Perustulo pienentää yrittäjäriskiä

Lausuntokierrokselle lähteneessä perustuloesityksessä muotoiltu kysymys edistääkö perustulo työllistymistä on samalla sekä oikea että väärä. Se on oikea kysymys siinä mielessä, että ihmisen itsensä valitsema työ tuo sisältöä elämään. Kysymys on kuitenkin väärä jos sen yhteydessä oletetaan että ihmisten motiiveja voidaan ohjailla ylhäältäpäin ja että ihmiset toimivat ylhäältä päin määriteltyjen kannustimien mukaan.

Taloustieteilijät haluavat usein ajatella näin mutta usein todellisuus on monimutkaisempi kuin simulaatioissa tai matemaattisissa malleissa. Perustulon avulla ihminen voi kuitenkin löytää itselleen mielekästä työtä.

Perustulon kannattajat ovat jo ehtineet moittia lausuntokierroksella olevaa hallituksen esitystä siitä, että se rajaa kokeiluun osallistuvan joukon työttömiin. Perustulon vastustajat taas eivät ole juuri vielä ehtineet kommentoida esitystä. Esityksessä perustulon taso olisi 560 euroa kuukaudessa eikä sitä verotettaisi pois vaikka perustulon saajalla olisi työtuloja.

Nyt kannattaa muistaa, että kysymys on tosiaan vasta esityksestä joka on lausuntokierroksella. Nyt on juuri hyvä aika keskustella siitä minkälaista kokeilua haluamme suunnitella. Monet ovat olleet tyytyväisiä siitä että asia ylipäätään etenee. Suomi on saanut paljon kansainvälistä huomiota perustulokokeilun ansioista.

Perustulo vie meidät elämän ja yhteiskunnan peruskysymysten äärelle. Pääsemme pohtimaan mitä on mielekäs työ, mitä on hyvinvointi, mitä on oikeudenmukaisuus?

Perustulokokeilun kunnianhimoa voi ja pitää vielä nostaa esitykseen verrattuna. Eli perustulon tulisi olla korkeampi, noin 700 euroa kuukaudessa jotta se poistaisi ihmisten huolen välittömästä toimeentulosta. Kokeilujoukko tulisi myös olla monipuolisempi ja siinä tulisi olla eri elämänvaiheissa olevia ihmisiä.

Nyt suunniteltavassa kokeilussa tärkeintä olisi kuitenkin ottaa huomioon ihmisten omat kokemukset perustulosta. Ihmisen elämä on monipuolinen ja monimutkainen ja ihminen itse tietää parhaiten minkälainen hänen elämäntilanteensa on. Kokeiluun osallistuvilta ihmisiltä pitäisi siis säännöllisesti kysyä miten he ovat kokeneet tilanteen jossa välittömästä toimeentulosta ei enää tarvitse huolehtia. Onko se auttanut heitä löytämään mielekästä tekemistä? Näitä vastauksia tulisi sitten verrata tilastollisiin tutkimuksiin siitä kuinka moni on työllistynyt.

Samalla kun perustuloa kokeillaan pitää myös parantaa ihmisten edellytyksiä löytää mielekästä työtä. Ihmisillä on kyky tehdä aloitteita ja paras työ on sellaista, joka on syntynyt omasta ideasta. Nyt omien ideoiden toteuttaminen on kuitenkin hyvin riskialtista. Usein sekä toimeentulo, että omaisuus on vaakalaudalla kun ihmiset työskentelevät omien ideoidensa toteuttamiseksi.

Siksi perustulokokeilun yhteydessä pitäisi myös keskustella riskin käsitteestä ennakkoluulottomalla tavalla. Perustulo pienentää yrittäjäriskiä ja samalla tulisi suunnitella muita toimenpiteitä jotka pienentävät uutta taloudellista toimintaa ideoivan ja toteuttavan ihmisen taloudellisia ja sosiaalisia riskejä.

Perustulokokeiluun voisi esimerkiksi yhdistää uusia malleja rahoittaa aloittavia yrityksiä. Yksi malli voisi olla sellainen, että valtio ottaa osan yrittäjäriskistä kannettavakseen. Siten syntyisi uutta taloudellista toimintaa joka olisi hyvä asia koko yhteiskunnalle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Perustulojärjestelmää ei pitäisi vesittää siten, että siitä tulisi yksi tukimuoto muiden lisäksi, kuten nyt näyttää pitkälti olevan suunta.

Perustulo tulisi toteuttaa siten, että jokainen saisi tietyn summan tilille ilman minkäänlaista byrokratiaa eikä sitten mistään sosiaaliturvasta mitään muuta. Tietysti ansiosidonnaista työttömyystukea voisivat liitot omasta pussistan edelleen maksaa ja samoin ansiosidonnainen eläkejärjestelmä olisi edelleen voimassa.

Mutta muun muassa kansaneläke, asumistuki, toimeentulotuki, työmarkkinatuki ja KELA:n maksama peruspäiväraha sairasajalta tulisi poistaa. Se on ainoa tapa, jolloin perustulo täyttäisi alkuperäisen ajatuksen eikä tulisi nykyistä sosiaaliturvaviidakkoa kalliimmaksi.

Käyttäjän JohannesKananen kuva
Johannes Kananen

Niin, nyt pitäisi vain päättäväisesti vaikuttaa hallituksen esitykseen ja luoda konsensusta siitä että kokeilu pitäisi toteuttaa kunnianhimoisesti. Sosiaalidemokraatit suhtautuvat epäillen perustuloon koska heidän mielestä se pienentäisi kannustimia liittyä ammattiliittoon. Mutta kuten sanot, ansiosidonnaisen työttömyysturvan voisi säilyttää perustulon rinnalla niin ettei ammattiliittojen asema merkittävästi heikkene.

Mutta nyt olisi hauska kuulla sosiaalidemokraateilta millä ehdoilla he olisivat valmiita laajentamaan kokeilua niin että mukaan saataisiin monipuolinen joukko ihmisiä.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Perustulon pitää olla vakuutustyyppinen. Se turvaa Suomessa vakinaisesti asuvan henkilön ongelmakohdat kohdusta- hautaan.

Siis kansalaisturvavakuutus.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Missähän mahtaa on syy, että yksikään maan ei ole ottanut perustuloa käyttöön, ja ennen kaikkea, yksikään nopeasti kasvava dynaaminen talous ei ole hakenut siitä lisäpotkua.
Eiköhän tilanne ole se, että kun talous on täydellisessä umpikujassa, kiitos poliitikkojen vuosikymmeniä jatkuneen silmittömän rahanjaon, pitää keksiä vielä yksi sähköjänis, jolla voi luulotella ratkaistavan asiat.

Vai että perustulo tuottaa yrittäjä? Älkää nyt naurattako. Vai voitteko kuvitella uutisotsikoita tyyliin: Toimeentulotuki Applen menestyksen takana… Perustulo teki Steve Jobsin uran mahdolliseksi …
Ehdottakaa vaikka innovaatioministeriötä. Sieltä löytyisi varmaan hyviä jäsenkirjavirkoja kaikille suurille ajattelijoille.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Otsake kuului "perustulo pienentää yrittäjäriskiä" ja sitähän se kiistatta tekee. Y-tunnuksen avaaminen on riskaabelia nykyisin vaikkapa työttömille, koska he menettävät silloin korvaukset. Ja käsittääkseni Y-tunnusta on vaikea tässä mielessä saada edes perutuksi, karenssit muodostuvat pitkiksi ja viranomaisten neuvo on "mene myymään".

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Perustulon myötä useampi ihminen uskaltaisi tehdä sen hypyn yrittäjyyteen. Yrityksissä ja virastoissa muhii paljon ihmisiä, joilla on luovuuspotentiaalia tai arvoa synnyttävä bisness-idea jo mielessään, mutta yrittäjyyden riskit ja tarvittava alkupääoma suhteessa palkkatyöhön vaikuttavat liian suurilta.

Nimenomaan korkean työttömyysturvan ja yhteiskunnallisten tukien maissa perustulo voisi tuoda tarvittavaa dynamiikkaa talouteen ja työmarkkinoille.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Totean vain että entisessä Neuvostoliitossa oli ja nykyisessä Pohjois Koreassa on perustulo.

Toimituksen poiminnat