Johannes Kanasen blogi Inhimillinen ja oikeudenmukainen yhteiskunta

Eliitti manipuloi kansalaisia

Donald Trumpin valinnan jälkeen kirjoitin FB:ssä toivovani että taloudellinen ja poliittinen eliitti kautta maailman ottaa Yhdysvaltain vaaleista opiksi ja ryhtyy ajamaan oman etunsa sijasta kansalaisten etua. Kansalaiset kokevat politiikan turhauttavana, koska päätöksistä hyötyy vain pieni eliitti kun enemmistön elinolot kurjistuvat.  

Nyt on osoittautumassa että Yhdysvaltain vaaleissa molemmat ehdokkaista edustivat samaa taloudellista eliittiä. Toinen heistä onnistui kanavoimaan kansalaisten turhautumisen ja tuli valittua. Samalla vanha poliittinen suuntaus näyttää jatkuvan. 

Konkreettisia osoituksia tästä ovat Trumpin virkanimitykset. Hän on nimittänyt talouden avainhenkilöiksi investointipankkiireja ja miljonäärejä. Ehkä merkittävin asia on se, että hän on perumassa Dodd-Frank-lain, joka rajoittaisi investointipankkien riskinottoa. Jos ja kun Dodd-Frank-laki kumoutuu, investointipankkien riskejä voi kuvata seuraavalla esimerkillä: jos tulee kruuna, pankit voittavat, jos tulee klaava, veronmaksajat häviävät.

Trumpin mahdollinen elvytysohjelma on tietysti kiinnostava, ja se poikkeaa periaatteessa taloudellisen eliitin tähän asti ajamasta politiikasta. Mutta Trump ei ole osoittanut kovin suurta luotettavuutta joten tähän ohjelmaan pitänee suhtautua myös varauksella.

Yhdysvaltojen presidentinvaaleista syntyy vaikutelma, että taloudellinen ja poliittinen eliitti on onnistunut erittäin häikäilemättömällä tavalla manipuloimaan kansalaisia omien tarkoitusperiensä edistämiseksi. Samalla se pelaa kovilla panoksilla: kansalaisten tyytymättömyys ja turhautuminen on nostattanut esiin irrationaalisia yhteiskunnallisia voimia jotka esiintyvät vihana ja sotaisuutena. Jos nämä voimat pääsevät valloilleen voivat seuraukset olla pahoja. 

Kauhistelu ei kuitenkaan auta. Nyt on toiminnan aika. Jokaisella meistä on vastuu toimia tässä tilanteessa oikein. Kannattaa miettiä minkälaiset poliittiset päätökset edistävät eliitin etuja ja minkälaiset kansalaisten etuja. Ja sitten kannattaa toimia niin että kansalaisia hyödyttävät poliittiset päätökset toteutuvat. Tässä ajassa ei oikein voi siirtää tätä vastuuta muille vaan jokaisen tulee itsenäisesti arvioida tilanne ja peilata sitä omaan elämäänsä ja omiin elämänvalintoihinsa. Vielä on mahdollista estää laajamittainen katastrofi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Näyttää selvältä että vuodesta 2017 on tulossa populistien vuosi. Se ei ole kuitenkaan populistien ansiota vaan elitistien syytä.

Eliitin on viimeinen aika ryhtyä korjaaviin toimenpiteisiin, sillä muuten ei hyvä heilu.

Tuskin kuitenkaan ryhtyvät, mikä tarkoittaa sitä, että vuoden 2017 lopulla Euroopassa ovat palikat aivan eri asennossa kuin nyt.

Ranskan pääministerin sanoin:

"
He said the Brexit vote and Donald Trump's election victory showed how important it was to listen to angry citizens, and that politicians scared of making decisions were opening the door to populists and demagogues.
"

(http://www.reuters.com/article/us-germany-france-i...)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

"Vielä on mahdollista estää laajamittainen katastrofi." sanoo blogisti Johannes Kananen lopuksi.

_______________________

Juu, on tuossa ajattelemisen aihetta - Moni ymmärtää, ettei mikään men kaupaksi jos jatkuvasti rahat keskitetään harvalle.
Mä oon kyllä pessimisti - mutta toivon, että jengi herää. Juttelin yhden politikon kanssa - en saannut kysymällä selvää onko hän vasemmalla vai oikealla. Hän hieman yllättyi kun sanoin kannattavani järkeviä ihmisiä, katsoi ne asioita miltä kantilta tahansa.

Henry

Toimituksen poiminnat