Johannes Kanasen blogi Inhimillinen ja oikeudenmukainen yhteiskunta

Kuinka vältämme katastrofin

Yhteiskunnallinen ilmapiiri on ollut jännittynyt Suomessa jo useamman vuoden ajan. Helsingissä koemme päivittäin tämän jännitteen kun kuljemme rautatientorin halki. Toisella puolella hädänalaiset turvapaikanhakijat vetoavat hallitukseen inhimillisemmän turvapaikkapolitiikan puolesta. Toisella puolella ihmiset ovat pystyttäneet Suomen lippuja ja ilmaisevat vastustusta maahanmuutolle.

Ilmapiiri on jännittynyt mutta samalla meidän pitäisi nähdä pintaa syvemmälle. Yksittäisen ihmisen pelko ja ennakkoluulo on muuttumassa yhteiskuntaa tuhoavaksi voimaksi. Yksilötasolla pelko, ennakkoluulo ja jopa pahuus on ymmärrettävää. Ihmisen tehtävänä on oppia tuntemaan itsensä niin hyvin että hän pystyy muuntamaan sisäiset ristiriitansa ja käyttämään itsessään olevia myönteisiä voimavaroja. Näin ihminen voi kasvaa kohti hyvyyttä ja toimia rakentavalla tavalla yhteiskunnassa.

Yhteiskunnan tasolla operoimme näiden samojen rakentavien ja tuhoavien voimavarojen kanssa. Kun teemme poliittisia päätöksiä ja poliittisia valintoja voimme kutsua esiin jompaakumpaa voimavaraa: rakentavaa tai tuhoavaa. Molemmat voimavarat voidaan valjastaa valtapyrkimyksiä varten yhteiskunnallisella tasolla.

Olemme rakentaneet suomalaiseen yhteiskuntaamme hierarkioita 1990-luvulta lähtien. Nämä hierarkiat ovat harjoitetun työmarkkinapolitiikan seurausta. Johtavat poliitikot ja virkamiehet ovat ajatelleet, että tuloeroja luomalla ja sosiaaliturvaa karsimalla lisäämme kannustimia työmarkkinoilla. Samalla hierarkiat ovat voimistuneet ja lisääntyneet. Alimpana hierarkiassa ovat nyt hädänalaiset turvapaikanhakijat, toimeentulotuen asiakkaat ja heikoilla työehdoilla työskentelevät ihmiset.

Ihmiset kokevat nämä hierarkiat epäoikeudenmukaisiksi. Meillä ei kuitenkaan ole syntynyt juuri lainkaan keskustelua siitä miksi näitä hierarkioita pitää rakentaa tai kenen etuja ne palvelevat. Ihmiset aistivat että ne palvelevat suurten yritysten ja niiden omistajien etuja – ja ehkä myös johtavien poliitikkojen ja virkamiesten etuja. Tämä aiheuttaa turhautumista ja kun turhautumiselle ei ole luontevaa kanavaa purkautua, se muuttuu tuhoisaksi yhteiskunnalliseksi voimaksi. Tätä voimaa ruokkii Euroopassa oikeistopopulistinen aalto ja niin kauan kuin emme tunnista sen taustalla piilevää ristiriitaa, kyseinen aalto tulee voimistumaan.

Viimeksi torstaina näimme kuinka alhaiseksi ihminen voi vajota tällaisessa ilmapiirissä kun jotkut ihmiset ilkkuivat epätoivoista turvapaikanhakijaa joka yritti riistää hengen itseltään Helsingin rautatientorin laitamilla.

Tuhon voimia vastaan ei voi taistella tuhon logiikalla. Alhaisuuteen ei voi vastata alhaisuudella. Ainoa tie eteenpäin on vahvistaa rakentavia voimia yhteiskunnassa niin että turhautuminen, pelko, viha ja pahuus kanavoituvat rakentavalla tavalla ja myönteisesti.

Politiikassa kaikki on mahdollista vaikka tuhon voimia on kutsuttu esiin jo monta vuosikymmentä. Aluksi meidän pitäisi tiedostaa tilanne sellaisena kuin se todella on. Sitten voimme hahmotella toimenpiteitä. Ensimmäisenä tulee mieleen New Yorkin esimerkki. Siellä kaupunki on päättänyt kohdella paperittomia siirtolaisia osana yhteisöä. Näiden siirtolaisten lapset esimerkiksi pääsevät kouluun yhtälailla kuin kaupungissa pidempään asuneiden lapset.

Samalla tavalla Helsingin pitäisi sitoutua siihen, että ylläpidämme perus- ja ihmisoikeuksia kaikille niille jotka oleskelevat kaupungissa. Tämä tarkoittaa toimeentuloa, terveyspalveluita ja koulutusta. (Vrt. tämän päivän Helsingin Sanomat, jossa todetaan että turvapaikanhakijoiden oikeusturva on vaarassa)

Pidemmällä tähtäimellä meidän tulee ryhtyä tietoisesti purkamaan yhteiskunnassa vallitsevia hierarkioita. Tämä tarkoittaa muutosta nykyiseen työmarkkinapolitiikkaan jossa heikennetään työehtoja ja sosiaaliturvaa.

Sosiaaliturvaa tulee kehittää kohti perustuloa, joka takaa kaikkien ihmisten oikeuden toimeentuloon kaikissa elämäntilanteissa. Työmarkkinoille tulee luoda sellaisia rakenteita, että ihmiset voivat toteuttaa itseään ja ideoitaan ja kehittää omia kykyjään: niin että he voivat kanavoida itsessään olevat ristiriidat myönteisellä ja rakentavalla tavalla. Käytännössä tämä voi esimerkiksi tarkoittaa sitä että luomme tilaa vaihtoehtoisille, valtavirrasta poikkeaville aloitteille. Tällaisia on jo olemassa: esimerkiksi aikapankit ja ruokaosuuskunnat.

Uusi politiikka edellyttää myös sitä, että vahvistamme sellaisia uusia organisaatiomuotoja taloudessa jotka eivät perustu kilpailulle ja voitontavoittelulle. Tällaisia organisaatiomuotoja ovat esimerkiksi osuuskunnat ja sosiaaliset yritykset jotka eivät jaa voittoja omistajilleen. Talouden ja yhteiskunnan tärkein voimavara ovat ihmisten ideat ja nyt kohtalonkysymykseksi nousee se, onnistummeko valjastamaan yksilön luovuuden ja ideoinnin palvelemaan rakentavia yhteiskunnallisia voimia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Juhani Piri

Olisimme välttäneet katastrofin jos olisimme noudattaneet lakeja. Heti EU alueelle saapuneilta olisi pitänyt pyytää passit ja paperit ja turvapaikan hakemus olisi pitänyt jättää siihen maahan mihin tuli. Suomella ei olisi ollut mitään velvollisuuksia ottaa tänne Ruotsista saapuneita pakolaisia.

Suomen valtion kirstu ei ole pohjaton vaikka kuinka haluaisi jakaa hyvää kaikille. Pahoinvointi lisääntyy koko ajan mitä enemmän on jakajia ja kotoperäinen kansa kokee todella epäoikeudenmukaisuutta siitä, etteivät he itse ole aiheuttaneet tätä vaan eu ja suomen päättäjät. Epäoikeudenmukaisuutta koetaan myös siitä, että monesta tuntuu että pakolaiset saavat monet edut mitä kotoperäiset eivät ikinä saa, asunnot, kalusteet, elektroniikan, harrastukset jne jne jne.

Kotoväestössä tapahtuu koko ajan itsemurhia ja niiden yrityksiä, ei niistä uutisoida.

Kaikkein paras apu on tehdä näihin kyseisiin maihin demilitarisoituja vyöhykkeitä joissa aletaan rakentamaan yhteiskuntaa ja infaa uusiksi. Toimenpide tulee ehkä jopa halvemmaksi kuin nykyisten alueiden raivaus ja jälleenrakentaminen.

Ihmiset näille vyöhykkeille, lapset kouluun, aikuiset rakentamaan, opettamaan, johtamaan ja tekemään yhdessä tasa-arvoista yhteiskuntaa. EU voi rahoittaa tällaista toimintaa mielestäni hyvinkin. Tulisi varmasti halvemmaksi ja olisi kaikilta osin paras ratkaisu myös tulevaisuutta silmällä pitäen. Kustannustehokas ja toimiva.

Liiallinen hyysäysmenttaliteetti tuottaa vakavat ongelmat tulevaisuudessa. Järki kannattaa pitää mukana aina.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Leon Trotsky kirjoitti jo 1930-luvulla analyysin siitä, miten katastrofi olisi voitu välttää. Kannattaa lukea:

FASCISM
What It Is and How To Fight It

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tietysti siinä lukiessa voi muistella, miten kävi Neuvostoliitossa ja miten kävi Trotskille. Retoriikka voi olla vaikuttavaa, mutta käytännön tulokset antavat viitteitä siitä, kuinka uskottavaa se on.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Paras olisi kun Kepu pitäisi näppinsä irti sosiaaliturvasta kokonaan.

Eikä Perustulo 560e/kk ole mikään ratkaisu mihinkään. Kansa itse maksaa sen veroissaan itselleen.
Näiden kyykytysten perutulo on työtä vastaan ja perutulo otetaan huomioon toimeentulotuessa tulona ja vähennetään tuesta.
lähde:
Kela

http://yle.fi/uutiset/3-9500055

Jk.Joidenkin laskelmien mukaan noissa on 50 000 lapsiperhettä.
250 000 kotitaloutta.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Eikä Perustulo 560e/kk ole mikään ratkaisu mihinkään. Kansa itse maksaa sen veroissaan itselleen."

Mitäpä kansa ei itse maksaisi? Eihän muutakaan maksajaa ole olemassa; kaikki arvo syntyy työnteosta. Vaikka tuo arvo sittemmin kulkeekin kapitalistien käsien kautta ja jää osittain heidän taskuunsa, niin työntekijöiltä se on alunperin lähtöisin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Totta. Tuokin tulonsiirtona hyvätuloisille puhtaana käteen.Köyhimmiltä vähennetään pienimmästä tuesta.
Josta on jo lapsilisät ym.viety jo-94 lähtien.

Poistetaan Kela-vähennyksiä ,etuuksia ja annetaan perustulo tilalle.
Peiton jatkamista kansan omilla verovaroilla.
Liekö "Attendoille" erotus missä kansa häviää kun etuuksia leikataan?

Pekka Pylkkönen

Nimenomaan yltäkylläisyyttä jakava sossu on se ongelma. Nuoret eivät enää ole tottuneet näkemään vaivaa minkään eteen. Lapsesta lähtien pitäisi tehdä selväksi että tässä maailmassa mikään ei tule ilmaiseksi vaan nekin oikeudet joita kutsutaan perusoikeuksiksi, tarkoittavat sitä että jonkun on tehtävä niiden eteen työtä.

Sossun pitäisi järjestää työtä eikä jakaa rahaa vastikkeetta.

Suurin ongelma Suomessa on se että vapaamatkustamisesta on tullut yleisesti hyväksyttyä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Onks sulla vähän hakusessa mitä tarkoittaa kansan sosiaaliturva ja ketkä sen maksaa? Kansa itse veroissa ja ALV.

Kenelle jakaiset ne? SOTE "Attendoille"? EU tulleille? Virolaisille 1e/t keikkamiehille? Vai palkan erotuksena pientä palkkaa saaville?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Sossun pitäisi järjestää työtä eikä jakaa rahaa vastikkeetta."

Kannatan lämpimästi sitä, että työllistämisestä tehdään valtion ja kunnan yksinoikeus ja yksityinen palkkatyö lakkautetaan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Entisenä sos.lautakunnan jäsenenä tedän, jos mistään niin "sossusta" saatavista avustuksista kuulee tarinoita joissa ei ole totuuden häivääkään. Sos. toimistossa työskenteliviä sitoo lait ja asetukset ja he toimivat virkavastuulla. Suomessa on heikko sos.turva toisin kuin luullaan ja EU:n taholtakin tähänkin on puututtu.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kunnissa oli eroja huomattavasti.Riippu kuntien rahatilanteesta.Jostain sai harkinnanvaraista jostain ei. Tuen summakin vaihteli. Koska kunnat sai itse niistä päättää. Jos oli inhimillinen sossutäti kuunteli se myös mikä oli tilanne ja pelasi sen mukaan.Ei Stvm tulleilla ohjeilla.

Olen nimittäin auttanut monia tukiviidakossa. Ja jos et tiennyt mitä tukia sinulle kuulu ei niitä kyllä tyrkytettykään.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Olen nimittäin auttanut monia tukiviidakossa. Ja jos et tiennyt mitä tukia sinulle kuulu ei niitä kyllä tyrkytettykään."

Näin on. Ja kun olet edes suht pohjalla niin alapa siinä viimeisillä voimilla miettimään mitä tukia olisit oikeutettu saamaan. Tukia ei ole suunniteltu heikoimmissa asemissa olevia varten, vaan heistä voi Suomi "säästää" kuten joka vuosi tekeekin.

http://yle.fi/uutiset/3-8447134
http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/tukien...
http://www.is.fi/kotimaa/art-2000001038049.html
Useat jotka eivät oikeutettuja tukiaan saa haettua löytävät edes leipäjonoon tai kituuttavat tavalla tai toisella eli pysyvät hengissä. Monesti joku läheinen auttaa vähän että tosiaan edes selviävät päivästä toiseen. Yhteiskunta ampuu Suomessa itseään jalkaan toivoen säästöjä... saaden vain lisää kuluja pitkässä juoksussa. Surullista, kaikin puolin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #18

Juurikin noin.
Nythän se on tosiasia että -94 kun tukia leikattiin köyhimmiltä,jotka on yhä voimassa.Koko kansan sosiaaliturva on hämärtänyt mitä sen alunperin piti olla.

Turvaamaan eri elämän tilanteissa kansalaisen elantoa.Kansan omilla verovaroilla.
Kun
joudut työttömäksi ja tulot loppuu
Kun olet työkyvytön
sairas
joudut pienelle eläkkeelle
tai kun perhe kasvaa ja olet lapsen takia pois työstä eikä palkkaa tule.

-94 Sosiaaliturvasta tuli hyvätuloisten elintason turvaaminen satunnaisten työstä poissa olojen tulon turvaamiseksi.
Eikä se ole sattuma että noin on päätetty.

Koko sosiaaliturvaan pitäisi tehdä täys remontti.
Kaikkiin tukiin tuloraja millä sosiaalista tukea saa.Ja jos toimeentulotuessa otetaan omaisuus ja muu tulo huomioon ,niin kyllä pääomatuloja ja omaisuutta olevillakin nuo pitäisi huomioida vähentävästi.
Jo nimikin Sosiaalinen pitäisi sen kertoa.Köyhimmille .

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #20

Eläketurvakeskus:
Takuueläkettä eivät myöskään pienennä ansiotulot,
pääomatulot eikä omaisuus tai
omaishoidon tuki.
Takuueläke otetaan kuitenkin tulona huomioon eläkkeensaajan asumistukea
laskettaessa.

Niinpä. Mihin tarvitaan verovaroista 100% takuueläke jos on pääomatuloja ja omaisuutta?

"Sossupummit" toimeentulotuella 487e/kk on väärä kohde nimittelylle..

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Keskusta ajaa tässäkin asiassa kaksilla rattailla niin kuin on aina ja kaikessa tehnyt!
Niin se oli EU;n liittymisasiassa, sekä kielteinen, että myönteinen, kuin pakolaisten maahantuonnissa ja nyt Puheenvuorossakin sekä laittomien terveydenhoidon maksamisessa, että "tilapäisten" oleskelulupien myöntämisessä jo kaikissa oikeusasteissa kielteisen päätöksen saaneille.
Byrokratian purku oli myös Sipilän kärkihankkeista, mutta rakentaa sitä lisää SOTE;n muodossa, Läpinäkyvyyttä hallintoon tavoite johti sensuuriin ja salailuun. Listaa voisi jatkaa loputtomiin.

"Kuinka vältämme katastrofin"? Sen voimme vielä välttää kun lakkaamme uskomasta näihin kaksinaamaisiin kansan kyykyttäjiin ja äänestämme jotain muuta. Mitä tahansa uutta!

Toimituksen poiminnat