Johannes Kanasen blogi Inhimillinen ja oikeudenmukainen yhteiskunta

Maahanmuuttopolitiikka ei ole perustunut humanismiin vaan uusliberalismiin

Perussuomalaiset on ammentanut kannatusta maahanmuuttokritiikistä. Maahanmuuttajien ja kantaväestön välisen vastakkainasettelun on aiheuttanut uusliberalistinen työmarkkinapolitiikka, jota useat eri hallitukset ovat ajaneet 1990-luvun alusta lähtien. Tämä työmarkkinapolitiikka on synnyttänyt hierarkioita työmarkkinoille ja ihmisille kokemuksen siitä, että maahanmuuttajat vievät heidän työpaikkansa.

Uusliberalistisen työmarkkinapolitiikan myötä sosiaaliturva, palkat ja työehdot ovat heikentyneet, koska hallitusten tavoitteena on ollut lisätä työvoiman tarjontaa. Uusklassisten talousteorioiden mukaan työvoiman tarjontaa lisää joustavuus työmarkkinoilla. Joustavuutta puolestaan voidaan teorioiden mukaan lisätä paikallisella sopimisella ja tuottavuuden mukaisilla palkankorotuksilla.

Siksi työmarkkinoillamme alimmat palkat ovat joustaneet alaspäin ja heikoimmat työehdot ovat heikentyneet entistetään. Esimerkkinä tästä ovat nollatyösopimukset, joissa työnantaja ei sitoudu yhteenkään työtuntiin, mutta työntekijä sitoutuu yhteen ja samaan työnantajaan.

Uusliberalistinen maahanmuuttopolitiikka on ollut sitä, että työvoiman tarjontaa lisätään lisäämällä maahanmuuttajien määrää. Uusliberalistista maahanmuuttopolitiikkaa hallitukset ovat harjoittaneet 1990-luvulta lähtien, eikä tällä politiikalla ole humanismin tai ihmisoikeuksien kanssa juuri mitään tekemistä. Kun palkat ja työehdot ovat joustaneet alaspäin, työmarkkinoille on syntynyt matalapalkkaisia ammatteja. Kantaväestö ei ole kuitenkaan suostunut tekemään näitä heikosti palkattuja töitä. Siksi hallitukset ovat halunneet maahanmuuttajia tekemään heikosti palkattuja töitä heikoilla työehdoilla.

Maahanmuuttopolitiikka ei siis ole perustunut humanistisiin ajatuksiin heikkojen tukemisesta, vaan ihmisten välineellistämiseen yritysten helposti saatavissa olevaksi työvoimaksi. Paradoksaalisesti moni punavihreä poliitikko on kuitenkin puolustanut maahanmuuttopolitiikkaa vedoten humanistisiin asenteisiin. Hei eivät ole huomanneet, että puolustaessaan humaaniksi tulkitsemaansa maahanmuuttopolitiikkaa he ovat oikeastaan puolustaneet uusliberalismia.

Perussuomalaiset puolestaan eivät ole tunnistaneet työmarkkinapolitiikan perusteita ja sitä, että rajoittaessaan maahanmuuttoa he oikeastaan vain epäsuorasti puuttuvat pitkäaikaiseen tavoitteeseen lisätä työvoiman tarjontaa ja hierarkioita suomalaisilla työmarkkinoilla. Paradoksaalisesti he ovat nykyisessä hallituksessa myös edistäneet työvoiman tarjonnan lisäämiseen tähtäävää uusliberalistista työmarkkinapolitiikkaa.

Nyt kun Jussi Halla-aho on valittu Perussuomalaisten puheenjohtajaksi tämä maahanmuuttopolitiikka ja työmarkkinapolitiikka nousee uudelleen esille. Osa hallituksen kansanedustajista kokee, että Halla-aho edustaa ihmisoikeuksien vastaista politiikkaa, koska hän haluaa rajoittaa maahanmuuttoa. Halla-aho kannattajineen puolestaan kokee, että hallitus ei ole rajoittanut maahanmuuttoa riittävästi. Osa Halla-ahon kannattajista myös aistii uusliberalistisen työmarkkinapolitiikan epäoikeudenmukaisuuden, mutta eivät ole löytäneet sanoja tämän epäoikeudenmukaisuuden ilmaisemiselle.

Uusliberalistinen työmarkkinapolitiikka on ristiriidassa humanismin ja ihmisoikeuksien kanssa. Kansalaiset aistivat tämän ristiriidan kokemalla, että humanismi koskee nyt vain maahanmuuttajia mutta ei kantaväestöä. Tästä kokemuksesta syntyy se protesti, joka johti jytkyyn vuonna 2011 ja myöhemmin Halla-Ahon nousemiseen Perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Kun katsotaan harjoitettua työmarkkinapolitiikkaa, on helppo ymmärtää mistä tämä kokemus on peräisin: työttömiä vahditaan ja rangaistaan tottelemattomuudesta samalla kun työehdot heikkenevät työmarkkinoilla. Samalla rikkaat rikastuvat.  

Suomalaisten hallitusten maahanmuuttopolitiikka ei ole ikinä nojannut humanismiin, vaan uusliberalismiin. Siksi varsinainen kysymys nyt käytävissä hallitusneuvotteluissa koskee uusliberalistista talous- ja työllisyyspolitiikkaa eikä humanistista maahanmuuttopolitiikkaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

"Uusliberalistisen työmarkkinapolitiikan myötä sosiaaliturva, palkat ja työehdot ovat heikentyneet, koska hallitusten tavoitteena on ollut lisätä työvoiman tarjontaa."

Ihanko totta? Haluatko todistaa väitteesi vai todetaanko yhdessä suoraan että valehtelet kuin Trumppi?

Käyttäjän JohannesKananen kuva
Johannes Kananen

Uusliberalismiin kuuluu ajatus siitä, että rakenteellista työttömyyttä vähennetään heikentämällä sosiaaliturvaa ja luodaan näin tilaa matalapalkka-aloille työmarkkinoilla. Tätä politiikkaa ovat hallitukset Suomessa noudattaneet 1990-luvulta lähtien vaikka eivät ole sitä ääneen sanoneetkaan. Politiikan seurauksena eriarvoisuus on kasvanut ja epävarmuus työmarkkinoilla lisääntynyt. Kansalaisten enmmistö kannattaa kovin toisenlaista politiikkaa.

Pekka Pylkkönen

Esitä todisteet tai lopeta valehtelu.

Sanomasi ei nimittäin pidä lainkaan paikkaansa. Palkkojen ja sosiaaliturvan kehitys on huolella dokumentoitu.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #7

Pylkkösellä on omat tilastot, niistä on kummattu pois miljoona työharjoittelijaa, kurssilla istuvaa ja pätkätyötä tekevää.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Tulihan se sieltä. Ja yllätys, että keskustalaisen kirjoittamana vielä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset