Johannes Kanasen blogi Inhimillinen ja oikeudenmukainen yhteiskunta

Keskustan pitää asemoida itsensä lokalistien joukkoon

Perussuomalaisten puoluekokouksessa uusi varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari sanoi Marine Le Peniä mukaillen, että aikamme tärkein poliittinen jakolinja kulkee globalistien ja lokalistien välillä. Lähes kaikkialla maailmassa vanhat, oikeisto-vasemmisto-jakoon nojaavat puolueet ovat kuolinkamppailujen kourissa. Lokalistit puolestaan ovat vaarassa ajautua äärioikeistolaisten haltuun, mistä saimme esimerkin viime viikonloppuna Perussuomalaisten puoluekokouksessa. Keskustan vastuulla on nyt kanavoida kasvava lokalistinen poliittinen voima niin että se rakentaa yhteiskuntaamme eikä tuhoa sitä.

Vanhojen puolueiden kriisistä huolimatta, globalistit hallitsevat maailmaa. Heidän politiikastaan hyötyy kuitenkin vain harva. Voittajiin kuuluu yritysjohtajia, pankkiireja ja hyvässä asemassa olevia julkisen sektorin työntekijöitä. Myös asemansa vakiinnuttaneet poliitikot kuuluvat voittajiin. He toteuttavat uusliberalistista politiikkaa, johon kuuluu rahamarkkinoiden sääntelyn keventäminen ja työmarkkinoiden kurjistaminen.

Lokalistien protestit kanavoituvat tällä hetkellä populististen puolueiden kautta. Protestit ovat myös kääntyneet muukalaisvihamielisyydeksi kun ihmiset ovat kokeneet että maahanmuuttajat vievät heidän työpaikkansa. Tämä on uusliberalistisen maahanmuuttopolitiikan valitettava mutta ymmärrettävä seuraus. Uusliberalistisen Euroopan unionin kritiikki on myös tärkeä osa lokalismia.

Jokainen puolue joutuu nyt ottamaan kantaa tähän jakolinjaan. Keskustan pitää ehdottomasti asemoida itsensä lokalistien joukkoon ja kehittää sitä poliittista kritiikkiä, joka tästä liikkeestä kumpuaa. Tällaiselle aatteelliselle työlle on nyt Suomessa erityisen suuri tarve, kun Perussuomalaiset ovat hajallaan.

Lokalismi suhtautuu kriittisesti talouden globalisaatioon, joka on johtanut siihen, että viisi ihmistä omistaa yhtä paljon kuin maapallon köyhin väestönpuolisko. Kulttuurisessa globalisaatiossa ei ole mitään vikaa, mutta sen täytyy tapahtua kulttuurien ehdoilla, eikä talouden ehdoilla kuten tähän mennessä. Euroopan unioni ei ole tähän asti palvellut kulttuurien ehdoilla tapahtuvaa globalisaatiota, vaikka sillä olisi siihen mahdollisuus. Taloudellinen eriarvoisuus ajaa ihmisiä maasta toiseen, kun liikkuvuuden tulisi perustua kiinnostukseen vieraita kulttuureja kohtaan ja tavoitteeseen kehittää itseään uudessa kulttuurisessa ympäristössä.

Olen varma siitä, että suuri osa suomalaisista tulee tervehtimään ilolla Keskustan selkeää asemoimista lokalistien joukkoon. Siksi tämä kannattaisi tehdä selkeästi ja pian. Keskustan pitää myös kytkeä sivistysaate lokalismiin. Kaikilla ihmisillä on potentiaalia kehittyä ihmisinä ja heille pitää suoda yhtäläiset mahdollisuudet kehittää itseään. Sivistykseen kuuluu myös suvaitsevaisuus erilaisuutta kohtaan ja ihmisoikeuksien kunnioitus. Sivistys tähtää ihmisessä olevan potentiaalin vapauttamiseen. Siksi sivistysaate on myös liberalismia.

Globalistit tulevat ehkä väittämään, että lokalismi on paluuta menneisyyteen. He ovat väärässä. Lokalismi poliittisena voimana tulee vahvistumaan tulevaisuudessa. Keskustalla on tuhannen taalan paikka tarttua tähän voimaan ja valjastaa se palvelemaan kansalaisia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Erinomainen linjaus Johannes Kanaselta.
Linjauksia ja näkemyksiä juuri tarvitaan vaihtoehdottomaan kaaokseen, jossa erityisesti valta ja raha muutoin eniten pääsevät vaikuttamaan.

Kannatan kulttuuritietoisuuden periaatetta, arvojohtamista, minkä on kehittänyt Richard Barrett Maslowin tarvehierarkian päälle: https://www.valuescentre.com/mapping-values/barret....

Katsokaapa tuolla sivulla komeaa seitsemän sivun palkkia. PS-puolueet kansanedustajineen kamppailevat survival - tilassa, kun luottamus on täydellisesti kadonnut ja sama koskee koko hallitusta.

Palkin ylin taso tarkoittaa palvelukeskeisyyttä, myös ekosysteemiä, joka pitää omiensa puolta kuten eläin varjelee poikasiaan. Nyt onkin käynyt niin, että poliittisesta ihmisestä on tullut kiiluvasilmäinen peto hamuamassa toisen omaa, ajamassa omia etujaan.

Maailmassa on 4000 muutosagenttia edistämässä arvojohtamista niin, että transformaatio - vaihe saavutettaisiin. Minä tuen myös sitä prosessia systeemiajattelun metodiikallani, missä yhdistyy kaikki näkökulmat kokonaisuuden hyvinvoinnin löytymiseksi.

Pieni on systeemeissä kaunista. Itseorganisoituminen on hyve. Se on pakottamisen vastakohta. EU kohtelee Kreikkaa kuin raakalainen. Kreikka on vajoamassa survival - tasolta kohti anarkiaa, mutta Suomen päättäjiä se ei voisi vähempää kiinnostaa.

Kannatan lämpimästi Johanneksen esitystä paikallisesta toimeliaisuudesta, yksilön kykyjen edistämisestä, työllisyyden parantamisesta lattiatasolta käsin ja ihmisen hyvyydestä kaiken tämän takaajana. Barrett on viisaana ihmisenä tämän nähnyt jo kymmeniä vuosia sitten.

Olen tehnyt näistä näkemyksistä yli 100 videota youtubeen julkisesti katsottavaksi (myös sivusto www.metayliopisto.fi).

Lähteekö Keskusta tähän ideaan? Ei lähde, jos valta on korostuneena sen johtoelimissä. Senkin saisi selville, jos heidät testauttaisi tällä työkalulla: https://www.valuescentre.com/our-products/products...

Testatkaapa jokainen itsenne tuolla työkalulla. Perustetaan sopiva puolue yhdessä me kaikki, jotka saamme siitä hyvät arvot :-)

Käyttäjän JohannesKananen kuva
Johannes Kananen

Kiitos kommenteistasi, Erkki. Tunnen systeemiteoriaa sosiologian puolelta ja se on ehkä jotain sukua tuolle systeemiajattelulle. Minulle suuri kysymys on mikä yksilön paikka näissä systeemeissä on ja minkä verran hänen autonomisille päätöksilleen on mahdollisuuksia ja tilaa.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Minä olen valmis lähtemään yksilön asemasta käsin. Yhteiskunta koostuu meistä ihmisistä. Systeemi on käsite, jolla voi hahmottaa mistä milloinkin on kysymys. Systeemi ei näin ollen teoriassa ohjaa mitään, ja se on vapauttava tieto jokaiselle empivälle.

Kulttuurijohtaminen (suositan Joanna Barclayn kirjaa: Conscious culture) on itse asiassa ratkaisu tämän blogin ongelmiin. Jos arvostamme kaikkia kulttuureita ja annetaan niiden säilyttää identiteettinsä, rasismi katoaa välittömästi ja se parantaa meidän kaikkien asemaa.

Systeemiajattelu korostaa kokonaiskuvaa. Sen mukaan Suomi huolehtii muiden maiden tilanteista omilla resursseillaan harkitusti - yhdessä muiden maiden kanssa. Silloin pakolaiskriisi ratkeaa parhaiten siellä mistä se on alkanut, mutta sitä ennen pitäisi lopettaa kauheudet Syyriassa jne. Kulttuuritietämystä on eri maiden uskontojenkin arvostus. Luonnon ongelmiin pitää panostaa merkittäviä summia Saharassa ja missä niitä eniten syntyy.

Paikallisuus tulee tässä ajattelutavassa samalla tavalla esiin kuin Johanneksen esityksessä. Olemme siis samoilla linjoilla. Nyt vaan sopimaan toimintatavoista...

Joanna tulee Suomeen kuukauden päästä ja mietimme näitä ongelmia kahdestaan. Antakaapa meille vinkkejä mitä pohtisimme. Valmistelemme yhteistä koulutuspäivää Helsinkiin.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Keskusta on ollut globalistien kanssa ALDE ryhmässä europarlamentissa iät ja ajat. En ole huomannut keskustan irtisanoutuneen puolueena tuon ryhmän ajamasta globalistipolitiikasta. Keskusta ajaa alati tiivistyvää integraatiopolitiikkaa ja ajaa näin kansallisvaltion alas päätösvaltoineen. Nyt on koossa juuri tuohon suunnitelmaan sopiva kokonaisuus hallituskokoonpanossa.

Käyttäjän JohannesKananen kuva
Johannes Kananen

En oikein tunne ALDE:n politiikkaa mutta voisi tosiaan olla paikallaan miettiä tuota eurooppalaista viiteryhmää keskustan osalta. Mikä olisi luonteva hetki tällaiselle pohdinnalle?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Muistelen Sipilän tuota harkinneen silloin kun valittiin eduskuntaan. On tainnut jäädä puheiden asteelle, kun sen jälkeen ei ole kuulunut tuosta mitään.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Keskustan vastuulla on nyt kanavoida kasvava lokalistinen poliittinen voima"

Eipä siltä näytä kun Sipilää kuuntelee.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Jotta blogistin ehdottama keskusta kääntyisi ja asemoisi itsensä lokalistien joukkoon, johon he kuuluisivat, se vaatisi koko puoluejohdon vaihtamisen mukaanlukien eduskuntaryhmän johto.Siksi tukevasti keskusta on uusliberalistien hallussa. Ryhtykääpä töihin ettei seuraava puoluekokous pääse yllättämään.
Alkiolaisille juurille paluutanne odotellessa.

Pertti Salminen

Tuskin Suomi uskaltaa olla itsenäinen. Muistaakseni Euroopan unioniinkin liityttiin turvallisuussyistä. Itse asiassa nationalismi on tämän päivän politiikassa suorastaan kielletty. Tuskin asia paranee, vaikka nationalismin sijaan puhuttaisiinkin lokalismista.

Käyttäjän JohannesKananen kuva
Johannes Kananen

Nationalismi-sanalla on valitettavasti hieman huono maine. Ja kuten mainitsin, lokalismilla on tällä hetkellä se riski että se joutuu ääri-oikeiston kaappaamaksi. Tästä siis esimerkkinä PS:n puoluekokous Jyväskylässä. Kansallismielisyys voi olla hyvä, positiivinen voimavara mutta sillä on nurja puolensa kuten hyvin tiedämme.

Yksittäisten sanojen valinta ei kuitenkaan ole pääasia. Pääasia on että tiedämme mistä puhumme ja tiedämme mitä tahdomme.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Hyvä kirjoitus.

Globalisaatiossa on oleellisinta se, että yksittäiset kapitalistit pystyvät kilpailuttamaan valtioita eli kansoja toisiaan vastaan ja tällä tavalla maksimoimaan taloudellisen riiston.

Tuosta juuri on kysymys niinsanotussa kansainvälisessä kilpailukyvyssä, jossa kansakunnat kilpailevat toisaan vastaan siinä, kuka myy itseään halvimmalla.

Lokalisaation arvo kansan elinolojen parantamiseksi on nähtävä tätä taustaa vastaan. Päätösvalta taloudesta on annettava -- anteeksi, otettava -- kansalle demokraattisesti.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Asemoikaa ihmeessä itsenne naurispöytien ääreen pellavapaidoissanne. Opiskeluaikoinani käytiin tämä keskustelu: https://en.wikipedia.org/wiki/Think_globally,_act_...

Käyttäjän RistoSuvanto kuva
Risto Suvanto

"Keskustan pitää ehdottomasti asemoida itsensä lokalistien joukkoon." Jaa-a.
Kun kuuntelee mitä Sipilä puhuu ja tekee, niin ei oikein siltä näytä. Ensi syksynä tulee totuus esiin kun Merkel ja kumppanit ajavat yhä syvempää integraatiota. Oman rahapolitiikan olemme jo luovuttaneet muille, kohta kaiken muunkin. Paikallisuudelle ei ole sijaa. Nykyinen hallitusohjelma on perussuomalaisten ansiosta vastakkainen sille mitä Merkel ajaa. Mutta nyt kun perussuomalaisten tilalla istuvat "hillotolppaministerit", niin hallitusohjelman kirjauksista ei varmaan juuri välitetä jos Merkel vaatii muuta. Sipilän johdolla marssimme kuuliaisesti Saksan syliin -siitähän meillä on historiasta kokemusta.Globalisaatio jyllää.
Ruotsin valinta on toinen, oma rahapolitiikka, ei pankkiunionia jne.. Keskustapuolue on tässä temppelin harjalla.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Niin... "Julkinen keskustelu on tosin ollut hyvin alkeellista kun poliitikot ovat väittäneet poliittisia valintoja välttämättömyyksiksi ja ainoiksi vaihtoehdoksi. Kansalle on myös syötetty ajatusta että leikkaamalla pelastamme hyvinvointivaltion."

Keskustahan näitä puheita on pitänyt enemmän kuin mikään muu puolue. "Mutta nyt katse tulevaisuuteen."

Lokalismin ainoa käytännöllinen idea: Mitä useampaan yksikköön harvaan asuttu maaseutu jakautuu, sitä useampia valta-asemia keskustalle riittää. Suurkaupunkilaisen sosiaalityön ammattilaisen pohdiskeluna tämä on kuitenkin puhdasta naivismia.

Käyttäjän JohannesKananen kuva
Johannes Kananen

Kyllä lokalismi koskee kaupunkeja samalla lailla kuin maaseutuakin. Vallall on vahva ajatus siitä että taloutemme olisi riippuvainen globaaleists suuryrityksistä. Keskkttyminen paikalliselle
tasolle voi hyvi tarkoittaa esimerkiksi sitä että uusi taloudellinen toiminta syntyy kaupungeissa. Mutta yhtälailla se voi syntyä maaseudullakin. Paikallisen identiteetin säilyttäminen on keskustalle ollut tärkeä tavoite ja se on minusta ihan kannatettavaa. Ja valtaa ja vastuuta on tarjolla sille joka osaa valjastaa kasvavan lokalistisen poliittisen voiman palvelemaan kansalaisten parasta.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Tuo on kyllä vahvaa puppua. Maaseudulla voivat toimia näppärät pienyrittäjät, jotka osaavat soveltaa globalisaation mahdollisuuksia. Kokonaisuutena maaseutu tyhjenee koko ajan kiihtyvää vauhtia. Onhan siellä tepastelutannerta, mutta maisemat eivät elätä kuin matkailuyrittäjiä. Maisemia ja luonnonrauhaa pitää osata markkinoida eikä suinkaan vain paikallisesti, vaan blogaalisti koko maailamalle.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Kirjoittaja on kannatettavilla jäljillä. Keskustan pitäisi palata juurilleen. Esteenä vain on, kuten jossakin kommentissa mainittiin, että puoluejohto on globalistien käsissä. Se on sitä ollut jo Ahon ajoista lähtien.

Keskustan kentäntältä löytyy lokalisteja runsaasti, mutta jäsenistöä vaivaa vankkumaton nöyryys puoluejohtoa kohtaan. Puoluejohtoa ei arvostella, vaikka se tekisi mitä. Poikkeuksen teki Matti Vanhanen, mutta syynä oli muut tekijät kuin oikeistolainen politiikka. Sipilän politiikka on äärioikealla ja pääomapiirejä tukevaa, mutta se tuntuu käyvän kaupaksi.

Persujen keikauksen jälkeen ollaan suorastaan tyytyväisiä kovenevaan oikeistolinjaan. Keskustalaisille on hoettu, että ei liittovaltiolle. Sanojen syönti on syksyllä täyttä totta. On huijattu niinkuin persuja huijattiin.

Käyttäjän JohannesKananen kuva
Johannes Kananen

Uskon että keskusta voi säilyttää tai lisätä kannatustaan vain asemoimalla itsensä lokalistien joukkoon. Nyt hallituksessa olisi hyvä tilaisuus tehdä käännös kohti lokalisaatiota. Tällaisessa peliliikkeessä kokoomus jäisi yksin puolustamaan eriarvoistavaa globalisaatiota.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Suomen on täysin naurettavaa edes ajatella menevän johonkin "lokalistien" joukkoon. Se on järkevää ainoastaan, jos ei ole riippuvainen ulkomaankaupasta ja sitähän Suomi on.

Suomen etuna on niin vapaa maailmanlaajuinen kauppa kuin mahdollista. Ainoastaan sillä tavalla voimme varmistaa hyvinvointimme. Kilpailuedut on löydettävä hyvästä koulutuksesta ja tietotaidosta.

En oikeastaan ymmärrä henkilöitä, jotka uskovat Suomen jotenkin hyötyvän eristäytymisestä.

Käyttäjän JohannesKananen kuva
Johannes Kananen

Kansainvälisessä keskustelussa ajatellaan yhä yleisemmin että uusliberalismi ja globalisaatio ovat menneet liian pitkälle. Viisi ihmistä omistaa yhtä paljon kuin köyhin 50%. Suomen kannattaisi vahvistaa pohjoismaista yhteistyötä Eu:n sijaan. Lokalisaation lähtökohta on huomata että emme ole riippuvaisia kv. suuryrityksistä. Talouden tärkein voimavara on ihmisen kyky ideoida uutta taloudellista toimintaa. Tähän kykenemme ilman globaaleja veroparatiiseja hyödyntäviä jättiyrityksiä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tuo "liian pitkälle" viittaa juuri sellaiseen ajatteluun, jonka mukaan joskus oli paremmin ja siihen pitäisi palata. Uusliberalismi on talouspoliittinen oppi, jota olisi tietenkin kaikkein hienointa vastustaa globaalisti. Mennäänpä siihen suuntaan.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Minä kuitenkin olen sitä mieltä että sekä lokalismi, että blogalismi ovat tuhon teitä. Pitää löytää sopiva synteesi näiden välillä. Pitää toimia paikallisesti mutta blogalisaatiota hyödyntäen. Blogalisaatio on jo keskuudessamme. Emme voi siitä irtautua, mutta digitalisaatio tarjoaa monia mahdollisuuksia hyödyntää globalismia paikalliesti. Siinä on mahdollisuus; ei blogalismissa eikä lokalismissa yksinään.

Käyttäjän ToniSaari kuva
Toni Saari

Näin ei tule tapahtumaan ja hyvä niin Keskustan kannalta. Keskustanuoret aivan selvästi liian liberaaleja ja globaaleita kääntymään lokalismin suuntaan. Tämä myöskään ei toisi riittävää eroa Keskustan ja kummankaan Perussuomalaisten version välille.

Koska kummallekkin Persujen puolikkaalle kuitenkin kannatusta kyselyjen mukaan on, ei niistä kumpikaan häviä poliittiselta kartalta. Tämäkin puskee Keskustaa liberaalimpaan ja globaalimpaan suuntaan.

Toisaalta, kilpailu progressiivisesta ja globaalista tontista on muilla puolueilla jo, tämä taasen puskee Keskustaa lokaalimpaan ja konservatiivisempaan suuntaan.

Toisinsanoen, kuten syntyaikoinaan Keskustan tulevaisuus on vastakkainasettelun hylkäämisestä seuraava synteesi. Osuustoiminta oli se varhainen kapitalismin ja sosialismin synteesi mikä loi puolueelle pohjan.

Keskustan tulevaisuus perustuu pikemminkin periteitä kunniottavaan, mutta uudistusta pelkäämättömään yhteisöllisyyteen. Jossa yksilön ja yhteiskunnan symbioottinen suhde nähdään holistisena kokonaisuutena.

Lokalismin ja globalismin synteesi, glokalismi, on Keskustalaisen politiikan tulevaisuus. Yksinkertaisesti siksi että tähän suuntaan ovat Keskustanuoret kallellaan ja muut poliittiset lokerot ovat jo täytettyjä.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Toni Saari, juuri tuota tarkoitin kommentissani. Sinä analysoit tilannetta tarkemmin.

Toimituksen poiminnat