Johannes Kanasen blogi Inhimillinen ja oikeudenmukainen yhteiskunta

Keskustan pitää muuttaa politiikkansa suunta

Helsingin Sanomien uusimman kannatusmittauksen mukaan keskustan kannatus on 16,4 prosenttia. Nyt kun puolueen kannatus heikkenee voimakkaasti, keskustan kenttäväen on osoitettava terävyytensä. Aloite muutosten tekemiselle ei lähde ministeriryhmästä tai puoluejohdosta. Puolueen kannalta on parempi vaatia muutosta puolueen linjaan kuin siirtyä nukkuviin. Samalla puoluejohdon ja ministeriryhmän kokoonpanoa pitäisi arvioida uudelleen.

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa keskustan kannatus oli 21,1 prosenttia, eli kannatuksesta on parissa vuodessa sulanut lähes neljännes. HS:n politiikan toimittajan mukaan moni keskustalainen on siirtynyt nukkuvien puolueeseen, eli eivät äänestäisi mitään puoluetta. Samalla vihreiden kannatus on noussut jo 15,5 prosenttiin (virhemarginaali 2% suuntaansa).

Keskustan on muutettava politiikkansa suuntaa, jos se haluaa kasvattaa kannatustaan. Ilman muutoksia kannatus tulee tippumaan pitkälle alle 15 prosentin ja vaikutusvalta keskeisiin poliittisiin kysymyksiin tulee heikkenemään. Keskustalla on karkeasti ajateltuna kaksi vaihtoehtoa: joko se yrittää kokoomuksesta ”oikealta ohi”, eli pyrkii pienentämään valtion kokoa, alentamaan veroja ja jatkamaan suuryitysten tukemista. Tämä saattaisi tuoda keskustalle joitain maltillisia kokoomuksen kannattajia. Kokoomus on kuitenkin pystynyt markkinoimaan äänestäjilleen monia hallituksen päätöksiä voittoina, joten voi olla vaikea kilpailla kokoomuksen kanssa oikeistolaisista äänestäjistä.

Toinen vaihtoehto on tehdä sosiaalisesti oikeudenmukaisempaa politiikkaa. Nyt kun perussuomalaiset on hajallaan on tähän oivallinen tilaisuus ja kannatuspotentiaali on suurta. Tämä vaihtoehto edellyttää päättäväisyyttä ja liittoutumista uuden vaihtoehdon kanssa hallituksessa. Siten kokoomuskin taipuu oikeudenmukaisemman politiikan kannalle.

SOTE-uudistuksesta ei saa jäädä sellaista mielikuvaa, että sen avulla avataan markkinoita kansainvälisille terveyspalveluyrityksille. Keinoja tämän mielikuvan välttämiseksi on olemassa: esimerkiksi Finnwatch on listannut hyviä ehdotuksia verolainsäädännön tiukentamiseksi niin, etteivät suuret yritykset voisi hyödyntää veroparatiiseja. Reilu vero ry on vaatinut SOTE-palveluntarjoajilta läpinäkyvyyttä ja avoimuutta.

Heikki Hiilamon eriarvoisuusraportti kannattaisi myös kaivaa esiin. Hiilamo esitti brittiläiseen taloustieteilijään Anthony B. Atkinsoniin nojaten lukuisia keinoja joilla tuloeroja voitaisiin kaventaa. Moni ehdotuksista on erinomainen ja sopisi Suomelle todella hyvin.

Kolmanneksi, työmarkkinapolitiikan linjaa pitäisi muuttaa rankaisu- ja keppilinjasta myönteiseen kannustamiseen ja mahdollisuuksien rakentamiseen. Perustulo on oikea suunta kehittää sosiaaliturvaa. Työttömät tarvitsevat luottamusta, eivät vastikkeellisuutta.

Poliittisen suunnanmuutoksen yhteydessä on myös syytä arvioida keskustan puoluejohdon ja ministeriryhmän kokoonpanoa. Henkilövaihdoksilla voidaan viestittää politiikan suunnan muutoksesta. Selkein viesti olisi vaihtaa liikenne- ja viestintäministeriä. Anne Berner on profiloitunut oikean laidan poliitikkona. Häntä voisi kiittää menneistä vuosista ja toivottaa hallitukseen tervetulleeksi uusi ministeri, joka painottaa mahdollisuuksien tasa-arvoa ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta.

Nyt olisi myös aika etsiä puolueelle puheenjohtajaehdokasta, joka olisi valmis painottamaan sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja lokalisaatiota (vrt. aiempi blogimerkintäni ”Keskustan on asemoitavat itsensä lokalistien joukkoon”). Näin puolue voisi puheenjohtajaäänestyksen kautta rakentaa uudenlaista poliittista linjaa, joka olisi myös nykyistä helpompi liittää keskustan alkiolaiseen aateperintöön.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Keskustapuolueen markkinaliberalistinen johto ei tule myöntämään virheitään, joten muuta tarvitaan. Vaihtoehto on jo olemassa: Paavon Kansalaispuolue.Kansanliike.

Käyttäjän JohannesKananen kuva
Johannes Kananen

Keskustalaisten olisi kannattanut suhtautua rakentavammin Väyrysen esittämään kritiikkiin. Helsingissä Väyrynen vei kuntavaaleissa keskustalta monia ääniä.

Pekka Pylkkönen

Olen ymmärtänyt että kannattamasi politiikka on vasemmistolaista. Mahdollisimman kaukana siis "sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta" jossa kukin saa ansionsa mukaan.

Käyttäjän JohannesKananen kuva
Johannes Kananen

Minusta sosiaalinen oikeudenmukaisuus on sitä, että jokaisella on tasavertaiset mahdollisuudet osallistua talouteen ja yhteiskuntaan sukupuolesta ja yhteiskunnallisesta taustasta riippumatta. Perinteinen pohjoismainen ja suomalainen hyvinvointimalli on edistänyt minusta hienosti sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Tähän malliin on kuulunut korkea verotus, vahva julkinen sektori ja tulonsiirrot ja laajat julkiset palvelut.

Hyvinvointimallia pitää päivättää, mutta sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta ei kannata tinkiä. Esimerkiksi yrittäjyyttä paikallisella tasolla pitäisi vahvistaa ja sitä että ihmiset voisivat paremmin toteuttaa omia yritysideoitaan. Suuryrityksiä ei pidä valtion tukea.

Pekka Pylkkönen

OECD muistutti 2016 Suomen maaraportissaan että esimerkiksi korkeat työttömyysetuudet kasvattavat pitkällä tähtäimellä tuloeroja koska työttömyysjaksot pitenevät.

Olisitko valmis laskemaan työttömyyskorvauksia jotta tuloerot pitkällä tähtäimellä laskisivat?

Käyttäjän JohannesKananen kuva
Johannes Kananen Vastaus kommenttiin #8

Taitaa olla OECD:lla oma agenda menossa. Työttömyyskorvauksissa paine on minusta ennemminkin nostaa niitä eikä laskea. Samalla yritysrahoitusta ja riskien jakautumista pitäisi uudistaa.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #11

Eli siis toisin sanoen haluat kasvattaa tuloeroja lyhytnäköisellä politiikalla joka ajaa ihmisiä työttömyyteen. Mahtavaa touhua.

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Ymmärtäis nyt edes jättää hallituksen eronpyynnön - olo on vähän kuin norsu posliinikaupassa.
Paavolle potkua.

Käyttäjän TomiRimpinen kuva
Tomi Rimpinen

Eikö se noiden aatosten kanssa olisi yksinkertaisnta ottaa vihreiden tai vasemmistoliiton jäsenyys. Itse olen noin yleisesti ottaen pitänyt keskustaa porvarileiriin kuuluvana puolueena.

Käyttäjän JohannesKananen kuva
Johannes Kananen

Minulle keskusta on kyllä niin sanotusti tavallisten ihmisten puolue, jolla on juuret edistyksellisessä sosiaalireformismissa. Kirjoitin vähän aikaa sitten blogimerkinnän jossa erittelin tarkemmin mitä keskustalaisuus aatteena minulle tarkoittaa. Pähkinänkuoressa: henkinen ihmiskuva yhdistää keskustaa ja oikeistopuolueita, sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon tavoittelu puolestaan yhdistää keskustaa ja vasemmistopuolueita. Tämä toki vain yksi mahdollinen näkökulma keskustalaisuuteen. Muitakin löytyy, esim. liittyen ympäristösuhteeseen. Ks. lisää: http://johanneskananen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/23...

Pekka Iiskonmaki

Kepun käsi on jo niin syvällä kaikkien hillopurkilla, että ei se voi enään muuttaa tapojaan.

Pekkarointi ja rauhanyhdistys ovat sulassa sovussa jakamassa kansan omaisuutta itselleen.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Sinänsä on erikoista, että Keskusta on meillä Suomessa näinkin suuri. Ruotsissahan vastaava puolue on vajonnut minisarjaan. Ruotsin yhteiskuntakehitys tai ainakin poliittinen kulttuuri kulkee vuosikymmeniä Suomen edellä.

On melkoisen kummallista, että Sipilän Keskusta on kiinnostunut vain suuryritysten eduista ja ökypalkkojen verosuunnittelusta. Kuitenkin viljelijäväestöllä on todellisia ja erittäin vakavia toimeentulo-ongelmia, joista en ole kuullut ministerien puhuvan halaistua sanaa.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

"Kuitenkin viljelijäväestöllä on todellisia ja erittäin vakavia toimeentulo-ongelmia, joista en ole kuullut ministerien puhuvan halaistua sanaa."

Itse olen kyllä noista toimeentulo-ongelmista kuullut, useastikin.
Kepun yrityksiin liittyvät ajatukset ovat koskeneet sitä miten perheyritys jatkaisi suomalaisessa omistuksessa, eikä kävisi kuten nyt useasti käynyt että yritys on myyty ulos. Hallituksen tehtävä on luoda olosuhteet jossa kannatta yrittää eikä toimia päivastoin kuten jotkut joskus tuntuvat toivovan.

Ps. Pikkupalkkoja pystyy myös verosuunnittelmaan, säännöthän ovat täysin samat.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Täytyy toivoa, vaikka se epärealistista onkin, että Keskusta ja Paavon Kansalaispuolue yhdistävät voimansa. Se olisi varma lopun alku molemmille ja Suomelle erittäin hyvä asia.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Sipilä kertoi viime eduskuntavaalien aikoihin, että keskustalla ja kokoomuksella on vain vähäisiä eroja. Tämä kertoo Sipilän oman näkemyksen, mutta ei kuvaa keskustalaisen äänestäjän käsityksiä. Ei tähän maahan mahdu kahta kokoomuspuoluetta, eikä valtaosa keskustalaisista ole kokoomuslaisia.

Sipilän suurin virhe on ollut Paavo Väyrysen kohtelu. Samalla se tarkoittaa suhtautumista suureenosaan keskustan kannattajia. Väyrynen nosti sinnikkäällä työllä keskustapuolueen siitä alhosta, johon Vanhanen ja Kiviniemi olivat sen ajaneet viime presidentinvaalien alla. Kun Väyrnen oli työnsä tehnyt, hän sai mennä. Tulokset ovat nyt näkyvissä ja jatkoa seuraa.

Toimituksen poiminnat