Johannes Kanasen blogi Inhimillinen ja oikeudenmukainen yhteiskunta

SOTE:ssa järjelle erävoitto, paljon työtä vielä edessä

Hallitus on päättänyt luopua SOTE-uudistuksen pakkoyhtiöittämisestä. Ministeri Annika Saarikko tiedotti asiasta eilen blogissaan. Maakuntien ei tarvitse yhtiöittää sosiaali- ja terveyspalveluiden tuotantoaan. Yksityisen palveluntarjoajan valinta edellyttää viimeisimmän sopimuksen mukaan myös ihmisten aktiivista valintaa. Jos ihminen ei erikseen tee mitään, häntä palvelee ja hoitaa julkisen sektorin organisaatio. Tämä tosin saattaa muuttua vuonna 2023 niin että ihmiset määrätään lähimmälle palveluntarjoajalle riippumatta siitä onko se yksityinen vai julkinen.

Olen erittäin iloinen tästä uutisesta. Keskustan kenttäväki on koko ajan suhtautunut hyvin epäillen pakkoyhtiöittämiseen siitä hetkestä lähtien, kun aiempi sopimus valinnanvapaudesta kenttäväelle kerrottiin. Moni koki, että kenttää ei olla tässä prosessissa kuultu riittävästi. Hyvä että hallitus kuunteli perustuslakivaliokuntaa. Se osoittaa minusta, että meillä on vielä edellytyksiä sosiaalisesti oikeudenmukaisen ja ihmislähtöisen SOTE-uudistuksen toteuttamiselle.

SOTE-uudistuksen kanssa täytyy kuitenkin tehdä vielä lujasti töitä, että siitä tulisi oikeudenmukainen ja ihmislähtöinen. SOTE-lakien yritysvastuupykälistä pitää tehdä mahdollisimman tiukat, koska voiton tavoittelu ei yksinkertaisesti sovi yhteen sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamisen kanssa. Yritysten voitoille pitäisi asettaa prosenttimääräinen katto tilikautta kohti kuten muussa monopolilainsäädännössä jo on. Katto voisi olla esimerkiksi kuusi prosenttia. Lisäksi SOTE-yritysten pitää raportoida nykyisiä säännöksiä vielä avoimemmin maakohtaisesta veronmaksustaan. Nämä yhtiöt ovat todistetusti aiemmin harjoittaneet aggressiivista verosuunnittelua.

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut, palvelusetelit ja henkilökohtaiset budjetit pitää suunnitella niin, että ne lisäävät tasa-arvoa ja mahdollistavat kaikkien ihmisten pääsyn palveluiden piiriin tasavertaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että on olemassa paine pikemminkin alentaa maksuja kuin nostaa niitä. Tällä hetkellä symbolisiksi tarkoitetut asiakasmaksut ovat muodostuneet monille ihmisille esteeksi hakeutua palveluiden piiriin. Nykyjärjestelmä syventää terveyseroja.

Nyt hallitus on sopinut, että vuoden 2023 jälkeen ihmisiä voitaisiin ilman eri päätöstä ohjata yksityisille palveluntuottajille. Koska eduskuntavaalit ovat jo 2019 ehdotan, että keskusta ryhtyy edistämään nyt suunnitellun mallin jatkumista myös 2023 jälkeen. Tämä tarkoittaisi siis sitä, että ilman eri valintaa ihmisiä hoitaisi ja palvelisi julkisen sektorin organisaatio myös jatkossa. Perusteluna on se, että voiton tavoittelu ei yksinkertaisesti sovi SOTE-palveluiden tuotantoon ja että voittoa tavoittelevien yritysten osuus palveluista pitäisi hallinnollisilla säännöksillä pitää mahdollisimman pienenä.

Samalla meidän kaikkien pitäisi miettiä mitä vaihtoehtoisia yksityisiä organisaatiomuotoja voisi kehittää tuottamaan SOTE-palveluita. Minusta yksityiselle palveluntuottajille voisi asettaa SOTE-palveluiden osalta kriteeriksi sen, että niiden on investoitava voittonsa organisaation kehittämiseen sen sijaan että ne jakavat voittonsa omistajilleen, eli pääomasijoittajille. Näin yksityiset palveluntarjoajat voisivat olla ennemminkin työosuuskuntia kuin voittoa tavoittelevia yhtiöitä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Olikohan vain.

Kun nyt on 400 000 ollut ulosotossa pelkästään terveyspalvelumaksuista .
Peitty nyt 19 milj.perintätomistojen kautta.

Kepun hallitus nosti terv.palv.maksuja 27,4%.

Onko nyt niin että perustuslain takaama terveydenhuolto jääkin "valinnanvapaudeksi" pienituloisilla ja tulottomilla (45 000 nyt)?
Itse saa valita
a) Haluaako perintätoimiston asiakkaaksi?
b) Jättää velan tekemättä ja ei mene lääkärin/hammaslääkärin vastaanotolle?

Korvaako SOTE Kela toimeentulotuessa myös yksityisen tarjoamat palvelut? Vai onko valinta aina julkinenpuoli?

Pekka Pylkkönen

"koska voiton tavoittelu ei yksinkertaisesti sovi yhteen sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamisen kanssa. "

Eikä palkkojen maksaminen. On moraalitonta rahastaa toisen hädällä. Myös koulutuksesta ja tutkimuksesta on moraalitonta vaatia palkkaa tai voittoja. Ruoantuotannosta nyt puhumattakaan.

Toimituksen poiminnat