Suomen ei tule liittoutua Trumpin USA:n kanssa

En halua, että Suomi liittoutuu yhä tiiviimmin niiden länsimaiden kanssa, jotka puolustavat USA:n geopoliittisia, kauppapoliittisia ja ideologisia intressejä. Uusi tiedustelulaki on selvästi viemässä meitä tiiviimpään liittolaisuuteen USA:n kanssa. Tämä olisi vahingollinen kehitys useasta syystä.

Ensinnäkin, geopolitiikkaa ei voi erottaa kauppapolitiikasta ja ylipäänsä niistä ideoista joiden perusteella yhteiskuntaa kehitetään. Donald Trumpin johdolla USA edustaa autoritaarista kapitalismia, jossa rikas eliitti pyrkii kasaamaan itselleen valtaa ja rahaa, sekä alistamaan muut valtansa alaisuuteen. Samalla yhteiskunnalliset hierarkiat vahvistuvat ja mahdollisuuksien tasa-arvo karkaa kaukaiseksi haaveeksi.

Eurooppa on toki jo vuosikymmenten ajan ollut USA:n ideologinen liittolainen. Euroopan unioni ja muut kansainväliset järjestöt, kuten OECD, Maailmanpankki ja IMF edustavat ja edistävät markkinataloutta, jossa valta ja pääoma keskittyvät suuryrityksille. Veroparatiisitalous on tämän talousjärjestelmän yksi keskeisiä piirteitä. Euroopan unionissa Saksasta on tullut merkittävä vallankäyttäjä kaikkien demokraattisten elimien ohi. Suomen hallitus on tyytynyt myötäilemään Saksaa sen sijaan että yrittäisi miettiä omaa ulkopoliittista linjaa.

Hälytyskellojen pitäisi soida siinä vaiheessa, kun meillä kotimaassamme yritetään vaientaa keskustelua Suomen geopoliittisesta ja ideologisesta liittoutumisesta. Kansalaisilla on nyt mahdollisuudet vaikuttaa poliittisiin valintoihin sekä presidentinvaaleissa, että tiedustelulakien käsittelyn aikana eduskunnassa. Istuva presidentti on itse ollut rakentamassa liittoa USA:n kanssa mutta olisin odottanut häneltä kunnioitusta vapaata keskustelua kohtaan. Samalla uskon, että kansalaisten suuri enemmistö haluaa avointa keskustelua tiedustelulaeista, niiden kontekstista ja niiden mahdollisista seurauksista.

Presidentinvaaleissa haluan tukea sellaista ehdokasta, joka ottaa selkeän etäisyyden USA:n sotilaallisiin, kaupallisiin ja ideologisiin intresseihin. Paras ehdokas olisi sellainen, joka yrittää miettiä miten Suomi voisi pärjätä maailmalla omilla ehdoillaan ja omien kansalaisten parasta ajatellen. Vielä en ole päättänyt kuka ehdokkaista parhaiten edustaisi tätä linjaa.

JohannesKananen
Keskusta Helsinki

Opetan sosiaalityötä ja sosiaalipolitiikkaa Helsingin yliopistossa. Minua kiinnostaa suomalaisen hyvinvointimallin kohtalo.
Reilu vero ry:n puheenjohtaja.
Profiilikuva: Joel Grandell.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu