Johannes Kanasen blogi Inhimillinen ja oikeudenmukainen yhteiskunta

Suomen ei tule liittoutua Trumpin USA:n kanssa

En halua, että Suomi liittoutuu yhä tiiviimmin niiden länsimaiden kanssa, jotka puolustavat USA:n geopoliittisia, kauppapoliittisia ja ideologisia intressejä. Uusi tiedustelulaki on selvästi viemässä meitä tiiviimpään liittolaisuuteen USA:n kanssa. Tämä olisi vahingollinen kehitys useasta syystä.

Ensinnäkin, geopolitiikkaa ei voi erottaa kauppapolitiikasta ja ylipäänsä niistä ideoista joiden perusteella yhteiskuntaa kehitetään. Donald Trumpin johdolla USA edustaa autoritaarista kapitalismia, jossa rikas eliitti pyrkii kasaamaan itselleen valtaa ja rahaa, sekä alistamaan muut valtansa alaisuuteen. Samalla yhteiskunnalliset hierarkiat vahvistuvat ja mahdollisuuksien tasa-arvo karkaa kaukaiseksi haaveeksi.

Eurooppa on toki jo vuosikymmenten ajan ollut USA:n ideologinen liittolainen. Euroopan unioni ja muut kansainväliset järjestöt, kuten OECD, Maailmanpankki ja IMF edustavat ja edistävät markkinataloutta, jossa valta ja pääoma keskittyvät suuryrityksille. Veroparatiisitalous on tämän talousjärjestelmän yksi keskeisiä piirteitä. Euroopan unionissa Saksasta on tullut merkittävä vallankäyttäjä kaikkien demokraattisten elimien ohi. Suomen hallitus on tyytynyt myötäilemään Saksaa sen sijaan että yrittäisi miettiä omaa ulkopoliittista linjaa.

Hälytyskellojen pitäisi soida siinä vaiheessa, kun meillä kotimaassamme yritetään vaientaa keskustelua Suomen geopoliittisesta ja ideologisesta liittoutumisesta. Kansalaisilla on nyt mahdollisuudet vaikuttaa poliittisiin valintoihin sekä presidentinvaaleissa, että tiedustelulakien käsittelyn aikana eduskunnassa. Istuva presidentti on itse ollut rakentamassa liittoa USA:n kanssa mutta olisin odottanut häneltä kunnioitusta vapaata keskustelua kohtaan. Samalla uskon, että kansalaisten suuri enemmistö haluaa avointa keskustelua tiedustelulaeista, niiden kontekstista ja niiden mahdollisista seurauksista.

Presidentinvaaleissa haluan tukea sellaista ehdokasta, joka ottaa selkeän etäisyyden USA:n sotilaallisiin, kaupallisiin ja ideologisiin intresseihin. Paras ehdokas olisi sellainen, joka yrittää miettiä miten Suomi voisi pärjätä maailmalla omilla ehdoillaan ja omien kansalaisten parasta ajatellen. Vielä en ole päättänyt kuka ehdokkaista parhaiten edustaisi tätä linjaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Onko Suomi saanut kutsun osavaltioksi?

Tarkoitatko joukkomuuttoa Alaskaan? Sekin juna meni jo.

Käyttäjän JohannesKananen kuva
Johannes Kananen

No onhan Suomi muodollisesti itsenäinen. Mutta tarkoitan tässä ehkä jonkinlaista aatteellista tai henkistä itsenäisyyttä. Ettei meidän enää tarvitsisi olla kenenkään henkisessä talutusnuorassa, kuten aiemmin olimme Neuvostoliiton nuorassa ja sittemmin USA:n ja EU:n johdateltavissa.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Globaalissa maailmassa Suomen tuskin on järkevää jättäytyä yksin, varsinkaan Venäjän lähiulkomaana. Tämän ymmärtävät jopa päiväkoti-ikäiset lapset, jotka haluavat leikkiä muiden samanmielisten kaverien kanssa. Yksin jäävä taapero on yleensä myös turvattomin ja voi saada siitä henkisiä ja fyysisiä vaurioita. Yksinäisen kiltin taaperon alttius saada turpaan siltä isolta, riitaa haastavalta ja sen takia yksin jätetyltä älykääpiöltä on suuri.

Pekka Iiskonmaki

#2
Valtio jossa huumeet ja uhkapeli on valtion monopoli, eikä valtio noudan EU:n tavaran vapaata liikkuvuutta ei ole aineksia olla koskaan itsenäinen kansakunta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Valitse ehdokas, joka on USA:n ja EU:n vihaaja ( ja Venäjän luottomies ) !

Valinta on helppo, eikö vain ?

Käyttäjän JohannesKananen kuva
Johannes Kananen

En ole hirveän tarkkaan seurannut presidentinvaalikeskusteluja, ja yritän suhtautua ehdokkaisiin mahdollisimman ennakkoluulottomasti. Mutta tällä hetkellä mielestäni Kyllönen, Väyrynen ja Huhtasaari ovat profiloituneet lähimmäs noita linjauksia mitä nostin esiin blogissa.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Mielestäni Suomen nimenomaan pitää liittoutua USA:n kanssa, on siellä kuka tahansa presidenttinä. Suomi kuuluu kiinteänä osana länteen, siis ei ole Ilkka Luoman "vedenjakajalla", USA on lännen tärkein ja vaikustusvaltaisin valtio.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Koska Venäjän hyökkäyksen uhka on koko ajan olemassa, on hyvä liittoutua ajoissa vaikka itse pirun kanssa. Minut on Venäjä kaksi kertaa ajanut evakkoon, ei huvittaisi kolmatta kertaa lähteä! Eikä Putin ole palauttanut Stalinin ryöstösaalista Karjalaa vaan toteaa että Isä Aurinkoiselta jäi homma kesken.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

No pirusta en tiedä, kun en miestä/naista/arkkienkeliä (? ...tai mikä olisikaan mikäli olisi olemassa?) tunne, mutta muutoin tuossa oli ihan logiikkaa.

Etenkin kun ottaa huomioon mikä on ainut Suomen potentiaalinen sotilaallinen uhka, jota vastaan tasan tarkkaan ilman liittolaisia ei pysty realistisesti puolustautumaan. Ja etenkin jonka hyökkäys on epätodennäköisempää mikäli kuuluisimme NATOon (Viro, Latvia, Liettua jne. mm. eivät todellakaan olleet hölmöjä liittyessään silloin, kun meidänkin olisi kannattanut niin tehdä).

Mikäli Suomi sijaitsisi jossain kivassa paikassa kuten Sveitsi, niin voisin totta kai olla eri mieltäkin, mutta realiteetit kannattaa ymmärtää.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ydinaseita on Ranskallakin ja lentokoneita riittää Euroopassa. Toisaalta: Trumpin kausi ei enää kauan kestä.

Juha Hämäläinen

Kirjoitit Johannes hyvin fiksusti. Ja joku taasen jaksoi kommenteissa toistaa noita USAn läntisiä arvoja ja niiden sidosta Suomeen. No USAn arvomaailma ei nyt suuremmin vastaa eurooppalaista eikä varsinkaan pohjoismaista arvomaailmaa. Se kyllä tulee selväksi, kun tarpeeksi matkustaa maassa ja toimii jenkkien kanssa.

Me emme täällä arvosta väkivaltaa, militarismia, aseiden ihannointia, ostettuja poliitikkoja, suuria yhteiskunnallisia eroja, rahan täydellistä ylivaltaa, yksilön suurta vapautta olla välittämättä muista, aroganttia käytöstä, heikkoa tietämystä maailmasta, kulttuureista ja historiasta, kaksinaismoraalia, pintakoreaa käytöstä ja small talkia, uskonnon valjastamista bisnekseksi, itsensä ylivertaisuuden esilletuontia tai surkeaa oikeusjärjestelmää, joka suosii varakkaita.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Kuvailit viimeisessä kappaleessa osuvasti juuri Venäjän systeemiä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ehdottomasti. Viimeisen vuoden aikanahan Yhdysvaltain hallitus on liukunut tasaisesti osaksi sitä.

Toimituksen poiminnat