Johannes Kanasen blogi Inhimillinen ja oikeudenmukainen yhteiskunta

Keskustan asia on meidän

Kirjoitin aiemmin tässä blogissa, kuinka aikamme tärkein poliittinen kysymys koskee globalisaatiota ja lokalisaatiota. 1980-luvulta asti globalisaatio on pikku hiljaa muuttunut finansialisaatioksi, joka on synnyttänyt valtavan kuplan reaalitalouden päälle. Kupla uhkaa puhjeta ja levitä veronmaksajien käsiin tasaisin väliajoin. Samalla kuilu rikkaiden ja köyhien välillä syvenee. Rikkaille on veroparatiisitalous, köyhille aktiivimalli ja työmarkkinoiden ja julkisen sektorin kurjistuminen.

Lokalisaatio taas on poliittinen voima, joka nyt vielä muotoutuu varsin irrationaalisesti ja kanavoituu äärioikeistolaisten, muukalaisvihamielisten populistien kautta. Aiemmassa blogissani kirjoitin, että tämä voima pitää kanavoida rakentavasti. Tällä hetkellä kuljemme tuhon suuntaa ja yhteiskunnalliset jännitteet ovat suuret.

Viime viikon suuri uutinen ainakin keskustan kannalta on se, että puolueen puheenjohtajaksi on kaksi ehdokasta, Juha Sipilä ja Paavo Väyrynen. Samalla puolue uhkaa jakaantua, koska tilanne koetaan jännitteiseksi, kun Väyrynen on jo ehtinyt perustaa oman puolueen. Jotkut maalailevat mahdollisena kehityskulkuna Perussuomalaisten kaltaisen hajoamisen, missä ministerit perustavat oman puolueen ja muu puolue irtaantuu omaksi puolueeksi.

Jännitteet ja jakautuminen puolueen sisällä voidaan välttää, jos synnytetään eheyttävä keskustelu puolueen linjasta. Yksi keskeinen keskustelunaihe on minusta juuri kysymys lokalisaatiosta ja globalisaatiosta ja keskustan linjasta näihin kysymyksiin liittyen. Suomen hallitukset ovat tähän asti edistäneet eriarvoisuutta lisäävää globalisaatiota. Minusta politiikassa pitäisi työskennellä käänteen ja suunnanmuutoksen eteen. Haluaisin, että keskusta ryhtyisi kanavoimaan rakentavalla tavalla lokalisaation poliittista voimaa.

En ole vielä huomannut, että kumpikaan keskustan puheenjohtajaehdokkaista olisi esittänyt keinoja lokalisaation voimien rakentavalle kanavoimiselle. Sipilä on johtanut uusliberalistista hallitusta, joka on tiukasti asemoitunut globalisaation edistäjäksi. Väyrynen on tehnyt suuria kompromisseja muukalaisvihamielisten populistien kanssa.

Toivon, että keskustan piirijärjestöt ja paikallisjärjestöt kautta maan voivat järjestää kevään aikana rakentavia keskustelutilaisuuksia, jotka sivuavat edellä muotoilemaani kysymystä globalisaatiosta ja lokalisaatiosta. Keskustelua ei pidä liikaa henkilöidä keneenkään vaan jokaisen pitäisi voida muodostaa kysymykseen oma kanta ja tuoda sitä rakentavasti esille toisia kunnioittaen ja toisia kuunnellen. Kysymykseen ei ole yhtä totuutta emmekä löydä ketään auktoriteettia ratkaisemaan vaikeaa kysymystä omasta puolestamme.

Puolue tarvitsee puheenjohtajan ja puolue tarvitsee yhtenäisyyttä. Vielä enemmän se tarvitsee johdonmukaisen poliittisen linjan, jonka avulla tuhoisat, jännitteitä luovat voimat kanavoidaan paremman tulevaisuuden rakentamisen aineksiksi. Tämä kysymys koskettaa keskustaa puolueena, mutta se koskettaa myös kaikkia suomalaisia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän harrimakipetaja kuva
Harri Mäki-Petäjä

Oikein hyvä avauskirjoitus. Keskustan puheenjohtajavaaliin vain pitäisi löytää kolmas ehdokas. Keskustan puheenjohtajan paikalle pitäisi löytää puoluetta eheyttävä henkilö. Ongelma vain taitaa olla siinä, ettei tule uusia ehdokkaita Sotkamon puheenjohtaja-kisaan, ja onko keskustalla yleensä olemassa puheenjohtajatyyppisiä henkilöitä. Näitä Sipilän sylikoiria näyttää kyllä löytyvän ja siinä rinnalla vielä kokoomuksesta lainattu Anne Berner.

Käyttäjän JohannesKananen kuva
Johannes Kananen

Henkilökysymys on tietysti tärkeä. Puheenjohtajan pitää olla kyvykäs. Mutta minusta tapana on liikaa henkilöidä poliittisia kysymyksiä. Puheenjohtajavaalissa ei siis ole kysymys siitä kannatammeko Sipilää tai Väyrystä vaan siitä mikä on keskustan linja suhteessa aikamme tärkeisiin kysymyksiin. Demokratiassa puolueen puheenjohtaja sopeutuu puolueen muotoilemaan linjaan eikä päinvastoin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Väyrynen on tehnyt suuria kompromisseja muukalaisvihamielisten populistien kanssa."

Tuolla linjalla taidatte pysyä siellä globalisaatiossa.

Käyttäjän JohannesKananen kuva
Johannes Kananen
Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Haittamaahanmuuton vastustaminen ei ole muukalaisivihamielisyyttä.

Käyttäjän JohannesKananen kuva
Johannes Kananen

Maahanmuutto on tosi monimutkainen kysymys ja olen kyllä miettinyt pääni puhki sen äärellä. Uskon, että ihmisillä on kokemus siitä että työmarkkinoita kurjistetaan. Samalla maahanmuuttajat toivotetaan tervetulleiksi näille kurjistuville työmarkkinoille ja puhutaan paljon kauniita asioita ihmisarvosta ja ihmisoikeuksista. Ihmiset kokevat, että tässä on suuri ristiriita.

Minusta suurin ongelma tässä on työvoiman tarjonnan lisäämiseen tähtäävä uusliberaali politiikka. Juhana Vartiainen tämän suunnan edustajana on todennut että tarvitsemme työperäistä maahanmuuttoa. Mutta tämänkaltainen maahanmuutto on juuri sitä mikä suututtaa ihmiset.

Teoriassa voidaan miettiä, olisiko ratkaisu sulkea rajat kunnes saamme oman työllisyyspolitiikkamme kuntoon. Minusta tämä ei kuitenkaan ole ratkaisu, vaan ratkaisu on laittaa työllisyyspolitiikka kuntoon ja suhtautua neutraalisti maahanmuuttoon. Siksi olen hieman eri linjoilla kuin Väyrynen tämän kysymyksen osalta.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ei Väyrynen ole sulkemassa rajoja enkä minäkään. On eri asia valvoa rajoja kuin sulkea ne kokonaan. Rajavalvonnan palauttamisesta sisärajoille se Paavokin on puhunut. Rajoja voidaan kontrolloida siten, ettei vapaa liikkuminen välttämättä edes niin pahoin kärsi. Palautetaan rajavalvonta ja otetaan käyttöön kaistat, minne ne ihmiset ohjataan, joilla ei ole oikeutta liikkua sisärajoilla ilman matkustusasiakirjoja ja/tai muitakaan maahantulon edellytyksiä. Se jo yksistään ennalta ehkäisee laitonta maahanmuuttoa puhumatta muista vaikutuksista.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Valtamedia ei halua uutisoida ehdokkuuttani, mutta tulen oleman puheenjohtajaehdokas, jos sitä ei kukaan torppaa, olen kokouksen aikaan hengissä ja terveenä. https://kymensanomat.fi/uutiset/lahella/d5f4ede9-3...

Käyttäjän JohannesKananen kuva
Johannes Kananen

Hienoa! Nyt siis näyttää siltä, että ehdokkaita on ainakin kolme. Silloin minusta olisi jo järkevää järjestää paneelikeskusteluja, koska ei ole niin suurta vaaraa siitä että keskustelut nähdään vieraan puolueen mainokseksi.

Luin hieman blogejasi ja olen pitkälti samaa mieltä ongelmista. Miltä suunnalta hakisit ratkaisuja?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Onhan näitä. Palauttaisin kunnioituksen demokratiaan, parlamentarismiin, oikeus- ja yhteiskuntajärjestykseen (mikä kärsi syvän kolauksen viime kesän tapahtumien aikana), pitkää päivää tekevän työmiehen ja köyhän asiaan. Työtä tekevän pienituloisen ja köyhän ihmisen asiaa ei paranneta leikkauksilla. Lopettaisin yhteistyön syventämisen Euroopan Unionissa ja rahaliitossa. Suomen päätösvaltaa takaisin kansalliselle tasolle on palautettava (itsenäisten valtioiden yhteistyö- ja vapaakauppaliitto), koska me tulemme auttamattomasti jäämään muiden jalkoihin, jos edistämme nykyistä kehitystä, jossa meitä odottaa ylikansallisen päätöksenteon uusin muoto eli Euroopan Yhdysvallat (liittovaltio). Jos jatkamme nykyisellä linjalla ja teemme lisää uusia sopimuksia, meidän on lähes mahdoton irtaantua niistä enää ja emme voi muuta kuin hyväksyä sen tosiasian, että olemme pian yksi pieni osavaltio, joita isommat ohjaa ja kertoo miten meidän pitää elää. Hallitsematon maahanmuutto on myös Euroopan Unionin heikkoutta, kun kansainvälisten sopimusten (Dublin- ja Schengensopimus) noudattamatta jättäminen on ollut viime vuosina enemmän pääsääntö kuin poikkeus. EU ei pysty valvomaan ulkorajojaan ja sisärajojen valvonnan puuttuminen on antanut sellaistenkin ihmisten vaellella pitkin maita ja mantuja, joilla ei ole tosiasiallisesti siihen mitään oikeutta. Perässä on seurannut myös näiden ns. ääriainesten (radikaali islam) ja rikollisuuden soluttautuminen aina tänne Peräpohjolaa myöten.

Käyttäjän JohannesKananen kuva
Johannes Kananen Vastaus kommenttiin #9

Hyviä teemoja. Olen samaa mieltä siitä, että EU:ta ei pidä syventää. Kansanäänestys ainakin eurojäsenyydestä olisi minusta hyvä asia. Tai sitten euro pitää demokratisoida. Ei voi olla niin, että valtiovarainministerit jossain kabinetissa päättävät ilman että kansalaiset näkevät edes pöytäkirjoja.

Tuosta maahanmuutosta en ole ehkä ihan samaa mieltä. Ymmärrän ihmisten kokemuksen siitä että meillä ei ole resursseja auttaa muita, mutta samalla uskon että ongelmien ydin on uusliberaali työmarkkinapolitiikka, joka kurjistaa työmarkkinoita. Jos saamme omat työmarkkinamme kuntoon niin että työehdot ja palkkaus ovat kaikille hyvät ja että töitä riittää, voimme myös suhtautua neutraalisti maahanmuuttoon tyyliin: tulkoon tänne ne jotka haluavat.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #9

Levonen oli presidentivaalissa Väyrysen kannattaja, nyt hän kilpailee Väyrystä vastaan. Ehkäpä hän on oppinut oppi-isältään muutakin. Olisi mielenkiintoista kuulla onko Levonen yhä samaa mieltä Ukrainasta.

Levonen: "Uskotko, että Krimi on palautettavissa takaisin Ukrainalle? Itse näen niin, että YK:n valvomalla kansanäänestyksellä nähtäisiin se, miten asukkaat suhtautuvat tähän tilanteeseen. Jos asukkaat ovat sillä kannalla, että he haluavat kuulua mieluummin Venäjään kuin Ukrainaan kuten on jo annettu ymmärtää, niin eikö tässä asiassa voitaisi tehdä kompromissi, jotta nämä asiat saataisiin rauhanomaisesti sovittua. Eikö se olisi kaikkien etujen mukaista, että kenenkään ei tarvitsisi olla huolissaan sotilaallisesta uhasta ja pakotelainsäädäntö voitaisiin purkaa ja ennen kaikkea sota Itä-Ukrainassa saataisiin loppumaan."

Väyrynen jakaa Kremlin näkemyksen Ukrainan suhteen. Onko Levonen yhä samaa mieltä Väyrysen kanssa?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Keskusta 2018: "Suomen asia on meidän".

Ruotsi 1939: "Finlands sak är vår".

Pettämisen lisäksi Keskustapuolue varastaa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Nyt en ihan ymmärtänyt sinua Max. Varastaa mitä ja keneltä?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Rautalangasta: Kepun iskulause on sveduilta varastettu.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #13

Kiitos, ja suonet anteeksi yksinkertaisuuteni tässä asiassa. Välillä kannattaa vääntää rautalangasta.

Toimituksen poiminnat