Perhevapaauudistus kaatui uusliberalismiin

Julkisuudessa on muodostunut tulkinta siitä, että keskustan eduskuntaryhmä kaatoi perhevapaauudistuksen ja asettui näin puolustamaan kotiäitien oikeuksia hoitaa lapsiaan kolmevuotiaaksi saakka kotihoidontuella. Tämä tulkinta on vain osittain oikea. On totta, että keskustan eduskuntaryhmä kaatoi uudistuksen käyttämällä demokraattisen järjestyksen suomaa neuvotteluasemaansa. Mutta minkä puolesta tai mitä vastaan keskustan eduskuntaryhmä asettui?

Väitän, että perhevapaauudistus kaatui uusliberalismiin, joka asettaa reunaehdot nykyiselle sosiaaliturvapolitiikalle. Uusliberalismiin kuuluu ajatus siitä, että valtion budjetin tulee olla tasapainossa ja että työllisyyttä voidaan lisätä vain heikentämällä sosiaaliturvan tasoa tai sen muita ehtoja.

Nämä olivat hallituksen omia reunaehtoja uudistukselle, jotka siis tulevat siitä, että hallitus on ideologisesti sitoutunut uusliberalismiin ja sen perustana olevaan uusklassisen taloustieteen politiikkasuosituksiin.

Teoriassa olisi ollut mahdollista, että työmarkkinajärjestöt olisivat lisänneet ansiosidonnaisten etuuksien rahoitusta. Neuvotteluissa pallo oli jonkin aikaa erityisesti työnantajilla, jotka olisivat voineet rahoittaa ansiosidonnaisten etuuksien nykyistä tasaisemman jakautumisen äitien ja isien kesken.

Uusliberalismi hyödyttää kuitenkin suuria yrityksiä niin paljon, etteivät työnantajajärjestöt vapaaehtoisesti tee mitään, mikä on ristiriidassa kyseisen ideologian reunaehtojen kanssa. Ei edes sukupuolten välisten tasa-arvon nimissä.

Tällä hallituskaudella työnantajat ja hallitus ovat löytäneet toisensa ideologisella tasolla. Siksi myös aktiivimallin kaltaiset uudistukset etenevät. Työntekijäjärjestöt voivat vain vähän jarruttaa uusliberalismin etenemistä, koska niillä on vastassaan sekä hallitus että työnantajat.

Perustulokokeilu on ainoa uudistushanke, joka sosiaaliturvan alueella on poikennut uusliberalismista. Siinä kokeiluun osallistujia ei rankaista heidän käyttäytymisensä perusteella, kuten uusliberalistisessa työllisyyspolitiikassa.

Perhevapaauudistuksessa keskustan eduskuntaryhmä ja ministeri Annika Saarikko asettuivat siis tosiasiassa vastustamaan uusliberalismia. Sitä, että talous asetetaan oikeuksien edelle ja sitä, että ainoana keinona työllisyyden lisäämiseksi nähdään heikompiosaisten rankaiseminen ja tukien leikkaaminen.

JohannesKananen
Keskusta Helsinki

Opetan sosiaalityötä ja sosiaalipolitiikkaa Helsingin yliopistossa. Minua kiinnostaa suomalaisen hyvinvointimallin kohtalo.
Reilu vero ry:n puheenjohtaja.
Profiilikuva: Joel Grandell.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu