Johannes Kanasen blogi Inhimillinen ja oikeudenmukainen yhteiskunta

Keskusta - Sinun ihmisarvosi asialla

Keskustassa on säännöllisesti tapana kysyä, onko puolue vielä köyhän asialla. Tuloerot ja eriarvoisuus ovat kasvaneet pitkällä aikavälillä ja tuloerot ovat nyt suurin piirtein 1970-luvun tasolla. Vastaus kysymykseen on johdonmukaisesti, että kyllä keskusta on vielä köyhän asialla. Epäilyksen sijaa ei ole.

Toinen kysymys on se, mitä köyhän asia nykyaikaisessa yhteiskunnassa voisi käytännössä tarkoittaa? Itse lause ”köyhän asia” kuulostaa vanhahtavalta eikä se soinnu nykykieleen kovin hyvin. Voisimmeko löytää tavan ikään kuin kääntää entisaikojen idea nykykielelle ja vieläpä niin että se yhdistyisi realistiseen poliittiseen ohjelmaan?

Iskulauseena ”köyhän asia” on ollut nerokas. Se on identifioinut ihmisryhmän, joka ei ennen hyvinvointivaltiota ollut edes kovin pieni: ”köyhä”. Taiteessa termi oli ennen käytössä, esimerkiksi Aukusti Koskimiehen runossa sanotaan ”Tuule tuuli leppeämmin, missä köyhä raataa”. Jean Sibelius on säveltänyt laulun näihin sanoihin, joihin kuuluu myös säe: ”köyhä työst’ on uupunut, ei siedä univelkaa”.

Keskusta ei kuitenkaan ole historiassa tyytynyt köyhyyden romantisointiin. ”Asia” viittaa siihen, että heikossa asemassa olevia tuli puolustaa ja heidän olojaan parantaa. Kun keskusta oli köyhän asialla, se valjasti poliittiset päätökset köyhyyden selättämiseksi. Tässä myös onnistuttiin merkittävällä tavalla ja suomalainen hyvinvointimalli on niittänyt maailmalla kunniaa ja mainetta.

Köyhän asia politiikassa on siis ollut heikoimmassa asemassa olevien puolustamista. Mitä se voisi olla nykyään? Suomalaisessa yhteiskunnassa on paljon vähemmistöjä, jotka kokevat syrjintää. Näitä ovat esimerkiksi etniset ja seksuaaliset vähemmistöt, vammaiset tai toimintakykyrajoitteiset ihmiset ja pitkäaikaisesti sairaat ja ehkä suurimpana syrjittynä ryhmänä naiset. Moderni köyhän asia voisi olla näiden syrjittyjen vähemmistöjen oikeuksien puolustamista: heidän asiaansa pitäisi ajaa, koska se on oikeudenmukaista ja koska heillä on sama ihmisarvo kuin muilla.

Tietysti perinteinen tulonjakopolitiikka on myös tärkeää, mutta sille pitäisi löytää uusi oikeutus, uusi syy miksi tulojen uudelleenjako on tärkeää. Tästä näkökulmasta nykyaikainen köyhän asia voisi tarkoittaa sitä, että kaikilla on oikeus toimeentuloon kaikissa elämäntilanteissa. Tämä kansalaisoikeus toki löytyy meidän perustuslaista, mutta liian usein politiikan lähtökohtana on talous. Marssijärjestyksen pitäisi olla toinen: oikeus toimeentuloon on politiikan lähtökohta, valtiontalous on käytännön asia josta huolehtimisen voi jättää virkamiehille. Siten oikeus toimeentuloon asettaa politiikalle reunaehdot.

Muita konkreettisia toimenpiteitä, joilla voi edistää samaa tavoitetta ovat esimerkiksi veroparatiisien torjuminen ja vastikkeeton perustulo. Veroparatiiseihin hukkuu joka vuosi arviolta 430-1400 miljoonaa euroa, jotka Suomen valtio voisi käyttää viisaudella. Vastikkeeton perustulo taas toisi ihmisille liikkumavaraa ja luottamusta tulevaisuuteen ja itseensä.

Miten nerokas iskulause ”köyhän asialla” sitten kääntyy nykykielelle? Kun keskusta on nykyään ”köyhän asialla” sen pitää siis olla jokaisen yksilön ihmisarvon ja oikeudenmukaisuuden asialla. Siten iskulauseeksi sopisi esimerkiksi ”sinun ihmisarvosi asialla”. Nykyaikana iskulauseen pitää puhutella ihmisiä yksilötasolla, koska yhteiskunta on yksilöllistynyt ja ihmiset ajattelevat itseään yhä enemmän ainutlaatuisina yksilöinä eikä niinkään jonkin ryhmän jäseninä.

Eli ehdotan, että seuraaviin eduskuntavaaleihin keskusta lähtee iskulauseella: ”Keskusta – sinun ihmisarvosi asialla”.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Muita konkreettisia toimenpiteitä, joilla voi edistää samaa tavoitetta ovat esimerkiksi veroparatiisien torjuminen"

Niin mitä keskustapuolue on tehnyt?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Toteat: " Vastaus kysymykseen on johdonmukaisesti, että kyllä keskusta on vielä köyhän asialla. Epäilyksen sijaa ei ole."

Kerrohan ihmeessä miten se on näkynyt johtamanne hallituksen toimissa?

Jari Ikonen

Johannes, miten tämä "köyhän asialla" teema toteutuu kun Pääministeripuolueena ajoitte läpi mm.

- Hallintarekisterin
- aktiivimallin
- lääkkeiden omavastuun nostamisen
- eläkkeiden indeksien jäädytyksen
- leikkaukset koulutukseen

vain muutamia mainitakseni.

Kertoisitko?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kaunista pohdiskelua, mutta valitettavasti nykyisessä hallituskoalitiossa Keskustapuolueemme on ollut pienen marginaaliryhmän asialla. Se pitäisi olla niin, että ollaan kaikkien asialla, kun puolueen arvoihin kuuluu se, että kaikkien ihmisarvo on koskematon.

Viime kesän tapahtumat olivat kaikkea muuta, mutta myös ennen ja jälkeen viime kesän tapahtumien kaikkien ihmisarvo ei ole ollut koskematon, vähiten se köyhän ihmisarvo.

Käyttäjän JohannesKananen kuva
Johannes Kananen

Kiitos palautteesta. Siis tarkoitatko viime kesän tapahtumilla sitä kun Perussuomalaiset hajosi ja siniset jatkoivat hallituksessa? Oudointa tässä minusta on se, että hallitus on jatkanut Jussi Halla-ahon kirjoittaman maahanmuutto-ohjelman pohjalta vaikka Halla-ahon oma puolue ei ole hallituksessa. Mihin hallitus perustaa maahnamuuttopolitiikkansa? Se on jäänyt kovin epäselväksi. Epäselvyyttä lisäävät viimeaikojen traatiset tapaukset joissa ihmisiä on lähetetty pois Suomesta kuolemaan.

Pekka Pylkkönen

"Tuloerot ja eriarvoisuus ovat kasvaneet pitkällä aikavälillä ja tuloerot ovat nyt suurin piirtein 1970-luvun tasolla"

Tarkoitat että alempana kuin 1970 ja runsaasti alempana kuin 1960. Miten ihmeessä saat käännettyä tämän tuloerojen kasvuksi pitkällä aikavälillä? Miksi pitää jauhaa paskaa kun voisi puhua edes joskus totta?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset