Johannes Kanasen blogi Inhimillinen ja oikeudenmukainen yhteiskunta

Perusturvan uudistaminen: keskustan mallia luomassa

Eilen oli taas keskustan perusturvaryhmän kokous, tällä kertaa alustajana Olli Kangas, joka esitti viisaita ja tasapainoisia näkemyksiä sosiaaliturvan uudistamisesta.

Vaikuttaisi siltä, että ryhmässämme on valmiutta tarkastella kriittisesti sekä sosiaaliturvan syyperusteisuutta, että vastikkeellisuutta. Syyperustaisuus näkyy ihmisille kategorioina ja kriteereinä, kuka on oikeutettu sosiaaliturvaan missäkin elämäntilanteessa (sairaus, työttömyys, vanhuus, työkyvyttömyys). Vastikkeellisuus taas tarkoittaa sanktioita, eli etuuden taso voi laskea, jos ei tottele viranomaisten toiveita ja määräyksiä.

Tästä olen iloinen. Olen itse suhtautunut ja suhtaudun edelleen hyvin kriittisesti sekä syyperustaisuuteen, että vastikkeellisuuteen. Molemmat piirteet ovat aikansa eläneitä ja sosiaaliturvaa pitää minusta kehittää niin että se luo vapausasteita ihmisille ja luottamusta siihen, että toimeentulo on turvattu jokaisessa elämäntilanteessa, nyt ja tulevaisuudessa.

Tällainen sosiaaliturva – mahdollisesti tulonjaon tasaamiseen sekä verotuksen, että sosiaaliturvan kautta lisäisi myös yhteiskunnallista vakautta, mikä olisi tässä ajassa erittäin tärkeää. Viimeisimpänä muistutuksena siitä, että yhteiskunnalliset olomme muistuttavat Eurooppaa 1930-luvulla ovat Brasilian presidentinvaalit, missä vahvana ehdokkaana on fasisti, joka ei piittaa ihmisoikeuksista vaan lietsoo vihaa ja väkivaltaa.

Mutta se mitä pohdin tällä hetkellä, on perusturvaryhmässämme, on meidän suuri tarve suorittaa mikrosimulaatio suunnitellusta sosiaaliturvamallista. Mikrosimulaatio tehdään yhdistämällä tilastollinen malli empiiriseen aineistoon. Tilastolliseen malliin voi syöttää esimerkiksi eri sosiaaliturvan tasoja ja sitten malli laskee työllisyysvaikutuksia ja vaikutuksia valtiontalouteen ja tulonjakovaikutuksia koko väestön tasolla.

En ole yhtään vakuuttunut siitä, että meidän tarvitsisi tässä vaiheessa tehdä vielä mikrosimulaatiota. Minusta se kuuluisi vasta toimeenpanovaiheeseen, kun olemme ensin päättäneet periaatteellisista linjauksista ja siitä mitä sosiaaliturvan uudistamisella tavoitellaan. Osaisiko joku asiaa tunteva avata minulle miksi mikrosimulaatioita tarvittaisiin jo tässä vaiheessa? Ymmärrän, että valtiontalous on tärkeä asia ja se, että saamme järkevät euromäärät ja tasot sosiaaliturvamallille, mutta sittenkin minusta mahdollinen mikrosimulaatio kuuluisi toimeenpanovaiheeseen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Kai se olisi hyvä jo aikaisessa vaiheessa haudata ideat jotka laskevat esimerkiksi työllisyyttä tai nostavat verotusta?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Näin varmaan. Mikrosimulaatio ei kuitenkaan anna vastausta tuohon(kaan) kysymykseen.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@1. Sinä siis tiedät kaikesta kaiken? On se kumma, että narsistinen haluaa kertoa tulokset, että ne ovat edes olemassa? Minä odotan edelleen, että sinä oppisit kunnioittamaan elämää, mitä sinä et ole tehnyt pitkään aikaan vaan pilkannut koko ajan ja tuntuu siltä, että sinä toivotat kuolemantuomioita puolelle koko maailmalle, pilkkaat puolta maailmaa runkkareiksi sun muuta mitä olet tähän asti puhunutkin?

Tulokset me tiedetään vasta tammikuusta 2019 lähtien, koska perustulokokeilu päättyy viime vuoden 2018 viimeiseen päivään asti.

Mikrosimulaatiolla on tehty useiden puolueiden "perustulosta" kokeillen ja voittajaksi pärjäsi Vihreiden malli. Mikrosimulaatiolla tehtiin juuri siksi, että ette eri puolueina tuhoa kokonaisia perheitä ja ihmisiä, että he jäävät täydelliseen loukkuun omista malleistanne.

Minä koitan saada vähän enemmän tietoa Lilja Tammiselta, joka oli Sitran perustulosimulaatioissa antanut raportin, että miksi juuri heidän mallinsa kelpasi ja muut hylättiin täysin.

Kyselen häneltä, että voiko hän kertoa vähän enemmän tietoa, että miten se mikrosimulaatio ja itse perustulopelissä suoritettiin? Siitä on epäkohteliasti vähän tietoa netistä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Arvelen, että intuitiosi on oikeassa. En tunne taloustieteen tai yhteiskuntatieteiden simulointimenetelmiä mutta pahoin epäilen, että niiden luotettavuustaso on paljon jäljessä tekniikan alasta.

Toimituksen poiminnat