Johannes Kanasen blogi Inhimillinen ja oikeudenmukainen yhteiskunta

Vastuullinen omistaminen

Taloudessamme on vakavia ongelmia. Varallisuus keskittyy, globaalit suuryritykset valtaavat markkinoita, rahataloutta vaivaa spekulatiivinen voitontavoittelu. Samalla hallitukset leikkaavat julkista sektoria ja yksityistävät julkisia palveluita, kuten hoiva- ja liikennepalveluja.

Talouden ongelmat eivät ratkea hienosäädöllä. Meidän pitää ajatella rohkeasti uudelleen sekä omistajuuden, että rahoituksen periaatteita. Samalla meidän pitää tuoda uudet ajatukset käytäntöön ja lainsäädännön tasolle.

Osa ongelmaa on vanha, mutta edelleen hallitseva yhtiömuoto, eli voittoa tavoitteleva osakeyhtiö. Tässä yhtiömuodossa yrityksen tavoite uhkaa hämärtyä ja muodostua voiton tavoittelun välineeksi. Yrityksen varsinainen tavoite on useimmiten tavaran tai palvelun tuottaminen. Jos yrityksen osakkeita voi ostaa ja myydä pörssissä, yrityksen rahoitus saattaa olla turvattu, mutta sijoittajien spekulatiivinen voitontavoittelu saattaa johtaa varsinaisen toiminnan kannalta epäsuotuisiin päätöksiin.

Kansainvälisessä keskustelussa on ollut esillä vastuullinen omistaminen (engl. Steward Ownership). Tästä näkökulmasta yritys ei ole omaisuusesine, jota voi ostaa tai myydä – tai ainakaan sitä ei kannata sellaiseksi tehdä. Vastuullisen omistajuuden keskusteluissa viitataan siihen, että yritystä pitäisi hallinnoida ne ihmiset, jotka ovat omistautuneita yrityksen varsinaiselle toiminnalle. Tällöin omistajien ei pitäisi olla kasvottomia pääomasijoittajia, eikä yrityksen omistajuutta myöskään pitäisi voida siirtää perintönä sukupolvelta toiselle.

Vastuullisessa omistamisessa siis taloudellinen oikeus yritykseen ja oikeus sen hallintaan erotetaan toisistaan. Olemassaolevista yhtiömuodoista tällainen omistajuus tulee lähelle työntekijäomisteisia osuuskuntia tai säätiöomisteisia yrityksiä, joiden toimintaa hallitsevat yleishyödylliset ideat voitontavoittelun sijaan.

Vastuullisen omistamisen edistämiseksi voisi kuitenkin olla paikallaan luoda lainsäädäntöön kokonaan uusi yhtiömuoto. Periaatteena olisi siis, että yritystä ei voisi ostaa eikä myydä, eikä omistajuutta voisi myöskään siirtää perintönä sukupolvelta toiselle. Päätöksentekoon osallistuisivat ne ihmiset, jotka ovat sitoutuneet yhtiön varsinaiseen toimintaan.

Saksassa viime syksynä pidetyssä vastuullisen omistajuuden seminaarissa esitettiin ajatus, että vastuullisessa omistajuudessa yhtiön hallintamuodon voisi jättää työntekijä/omistajien päätettäväksi ilman että sitä määriteltäisiin loppuun asti lainsäädännössä. Eli jos työntekijäomistajat niin päättäisivät, hallintavaltaa voisi käyttää vaikka yksi ainoa johtaja. Tai vaihtoehtoisesti hallinnan voisi toteuttaa demokraattisesti kuten nykyisissä osuuskunnissa.

Vastuullista omistajuutta käsittelevässä kirjassa menestyksekkäänä esimerkkinä mainitaan suomalaisten Juho Makkosen ja Antti Virolaisen perustama jakamistalouden alueella toimiva Sharetribe. Tässä yrityksessä taloudelliset oikeudet ja hallintaoikeudet on erotettu toisistaan jotta yritys voisi paremmin pysyä uskollisena idealleen ilman sijoittajien voitontavoittelun paineita. Toisin sanoen, yrityksen osakkeista osa oikeuttaa osinkoihin mutta ei hallintaan. Osa taas oikeuttaa hallintaan mutta ei osinkoihin. Yritys voi kuitenkin vastaanottaa pääomasijoituksia.

Keskustelussa vastuullisesta omistajuudesta ja uusista yhtiömuodoista on lupaavista avauksista huolimatta sivuutettu useimmiten kysymykset sosiaaliturvasta. Meillä on pohjoismaissa perinteikäs ja hieno sosiaaliturvajärjestelmä, joka kannattaisi linkittää yhteen vastuullisen omistajuuden uusien muotojen kanssa. Tämä tarkoittaisi sitä, että uudessa vastuullisen omistamisen lainsäädännössä tulisi ottaa huomioon työntekijäomistajien sosiaaliturva niin, että heillä säilyisi vähintään yhtä hyvä sosiaaliturva kuin nykyään palkansaajilla. Eli mahdollisuus ansiosidonnaiseen sairausvakuutukseen, eläkkeisiin, työttömyysturvaan ja vanhempainvapaaseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Taloudessamme on vakavia ongelmia."

Niin on. Ne ovat suoraa seurausta kapitalistisesta talousjärjestelmästä, jonka puitteissa ei toisin voisi ollakaan -- kapitalismin nykyisessä kehitysvaiheessa.

On tärkeää ymmärtää, että itse talousjärjestelmä on edelleen sama kuin se Englannissa 1800-luvulla vallinnut talousjärjestelmä, jonka analyysin Karl Marx esitti Pääomassa. Vain kehitysaste on muuttunut ajan mittaan.

On myös tärkeää ymmärtää, että kapitalistisen talousjärjestelmän puitteissa poliitikot saavat rahoituksensa pääasiassa kapitalisteilta ja joukkotiedotusvälineiden levittämä maailmankuva on kapitalistien maailmankuva tai se maailmankuva, jonka kapitalistit haluavat ihmismassalla olevan.

Kapitalismin puitteissa ei kapitalismin aiheuttamia ongelmia voi ratkaista.

Olet siis aivan oikeassa todetessasi, että "Talouden ongelmat eivät ratkea hienosäädöllä. Meidän pitää ajatella rohkeasti uudelleen sekä omistajuuden, että rahoituksen periaatteita."

Meidän on luovuttava kapitalistisesta talousjärjestelmästä ja siirryttävä sosialistiseen talousjärjestelmään.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Nykyjärjestelmä ei ole kapitalistinen vaan uusliberalistinen jossa veronmaksajat ovat vastuussa pääomasijoittajien virheistä. Puhtaassa kapitalismissa sijoittajat kärsisivät virheensä omista lompakoistaan.

Toimituksen poiminnat