Keskustan uusi visio ja missio

Keskustan väistyvä puheenjohtaja Juha Sipilä analysoi vaalitulosta niin, että ääripäät menestyivät ja poliittinen keskusta ei. Havainto on oikea, mutta Sipilän esittämä selitys on väärä. Sipilä piti keskustalaista linjaa "tolkun keskilinjana" ääripäiden välissä.

Poliittinen keskusta, kuten keskusta ja SDP ja Vihreät eivät menestyneet siksi, että niiden suhtautuminen viime vuosikymmenet vallitsevaan ideologiaan, uusliberalismiin oli epäselvä. Näiden puolueiden sisältä kantautui ristiriitaisia viestejä esimerkiksi talouspolitiikasta ja sosiaalipolitiikasta (vrt. keskustan epäselvä perusturvalinjaus). Äänestäjien silmissä oli myös ristiriita puheiden ja tekojen välillä. Hallituksessa tehdyt päätökset kertoivat muuta kuin puheet arvoista.

Näissä vaaleissa oli tarjolla puolueita, kuten Vasemmistoliitto, Perussuomalaiset ja Kokoomus joiden linja ja arvopohja on äänestäjien silmissä kirkas.

Keskusta pystyy luomaan itsensä uudestaan vain ja ainoastaan tekemällä julkisesti tiliä menneisyytensä kanssa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että se kertoo selkeästi suhteensa uusliberaaliin talouspolitiikkaan. Mikä on uusliberalismin ja perinteisen keskusta-aatteen välinen suhde?

Miksi menneisyydessä on ajauduttu enemmän uusliberalismin suuntaan kuin perinteisten keskustalaisten arvojen suuntaan? Miksi suurteollisuuden edut ovat menneet pienen ihmisen edun edelle?

Toinen (edelliseen liittyvä) kysymys on aluepolitiikka: miksi keskusta on hallituksessa puolustanut keskittämistä ja suurten yritysten etuja maakuntien ja syrjäseutujen kustannuksella? Miten suunta käännetään kohti elinvoimaisen paikallistalouden tukemista?

Puheenjohtajavaalit luovat mahdollisuuden tällaiselle pohdinnalle. Eri syistä olisi myös hyvä käynnistää nämä pohdinnat mahdollisimman nopeasti. Siksi tuntuu oudolta, että varteenotettavia puheenjohtajaehdokkaita ei ole vielä löytynyt vaikka vaaleista on mennyt jo kaksi viikkoa.

JohannesKananen
Keskusta Helsinki

Opetan sosiaalityötä ja sosiaalipolitiikkaa Helsingin yliopistossa. Minua kiinnostaa suomalaisen hyvinvointimallin kohtalo.
Reilu vero ry:n puheenjohtaja.
Profiilikuva: Joel Grandell.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu