Johannes Kanasen blogi Inhimillinen ja oikeudenmukainen yhteiskunta

Keskustan uusi visio ja missio

Keskustan väistyvä puheenjohtaja Juha Sipilä analysoi vaalitulosta niin, että ääripäät menestyivät ja poliittinen keskusta ei. Havainto on oikea, mutta Sipilän esittämä selitys on väärä. Sipilä piti keskustalaista linjaa "tolkun keskilinjana" ääripäiden välissä.

Poliittinen keskusta, kuten keskusta ja SDP ja Vihreät eivät menestyneet siksi, että niiden suhtautuminen viime vuosikymmenet vallitsevaan ideologiaan, uusliberalismiin oli epäselvä. Näiden puolueiden sisältä kantautui ristiriitaisia viestejä esimerkiksi talouspolitiikasta ja sosiaalipolitiikasta (vrt. keskustan epäselvä perusturvalinjaus). Äänestäjien silmissä oli myös ristiriita puheiden ja tekojen välillä. Hallituksessa tehdyt päätökset kertoivat muuta kuin puheet arvoista.

Näissä vaaleissa oli tarjolla puolueita, kuten Vasemmistoliitto, Perussuomalaiset ja Kokoomus joiden linja ja arvopohja on äänestäjien silmissä kirkas.

Keskusta pystyy luomaan itsensä uudestaan vain ja ainoastaan tekemällä julkisesti tiliä menneisyytensä kanssa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että se kertoo selkeästi suhteensa uusliberaaliin talouspolitiikkaan. Mikä on uusliberalismin ja perinteisen keskusta-aatteen välinen suhde?

Miksi menneisyydessä on ajauduttu enemmän uusliberalismin suuntaan kuin perinteisten keskustalaisten arvojen suuntaan? Miksi suurteollisuuden edut ovat menneet pienen ihmisen edun edelle?

Toinen (edelliseen liittyvä) kysymys on aluepolitiikka: miksi keskusta on hallituksessa puolustanut keskittämistä ja suurten yritysten etuja maakuntien ja syrjäseutujen kustannuksella? Miten suunta käännetään kohti elinvoimaisen paikallistalouden tukemista?

Puheenjohtajavaalit luovat mahdollisuuden tällaiselle pohdinnalle. Eri syistä olisi myös hyvä käynnistää nämä pohdinnat mahdollisimman nopeasti. Siksi tuntuu oudolta, että varteenotettavia puheenjohtajaehdokkaita ei ole vielä löytynyt vaikka vaaleista on mennyt jo kaksi viikkoa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Löytyy sentään yksi keskustalainen, joka sanoo niinkuin asia on. Keskustan suurin erehdys on ollut, että puhutaan yhtä ja tehdään toista. Eikä suhde uusliberaluusliberalismiin ole ollut mitenkään epäselvä. Tuskin uusliberalistisempaa politiikkaa mikään puolue onnistu tekemään neljässä vuodessa.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Ei ole mitään syytä tehdä juuri nyt tiliä sillä keskusta on aivan oikein kuten oli puoluekokous päätös Suomi kuntoon vaikka vaalimenestyksen uhalla.
Suomi on nyt aivan erilaisessa jamassa ja iskukyvyssä nyt siis suomi tuli kuntoon.

Toinen aspekti vaikka vaalimenestyksen uhalla no ei ollut nyt vaalimestystä. Juha Sipilä teki sen mikä oli puoluekokouksessa sanottu.
Nyt ei pidä lähteä itsesyytösten tielle vaan ottaa reilusti kaksi askelta eteenpäin ja yksi taaksepäin.

Minun mielestä nyt ei pidä vaihtaa puheenjohtajaa vaan Juha Sipilä jatkaa vuoden 2020 puoluekokoukseen saakka ja sitten on puheenjohtaja-areenalla täysi valinnannan mahdollisuus.

Kun nyt ei ole hallitushaluja on hyvä että Juha Sipilä on kantona kaskessa ja piikkinä lihassa niille jotka lauloi että kaikki asiat meni päin prinkalaa viime vaalikaudella.

Muutoin minulla on maaseudun puolesta slogan ja olen kyllä puolustanut keskustalaisuutta tällä alustalla monasti ja saanut korville myö usein mutta sielunkumppaneitakin löytyy täältä kiitokset siitä.

Käyttäjän JohannesKananen kuva
Johannes Kananen

Puoluevaltuuston kokouksessa Juha Sipilä sanoi, että hän on ollut puolueelle rasite. Tästä ei ole kuitenkaan kyse. Kyse ei ole Sipilästä henkilönä vaan puolueen poliittisista arvoista. Puolueen pitää profiloitua selkeästi vaihtoehtona esimerkiksi Kokoomukselle. Tämä ei tarkoita että kaikkien pitää puolueessa olla samaa mieltä kaikesta. Pitää vain löytää yhteinen sävel ja viestiä siitä uskottavasti.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kaiken vihreän hehkutuksen ja keskustan surkuttelun tuokseessa pitää muistaa, että keskusta menestyi vaaleissa huomattavasti paremmin kuin vihreät. Se olisi myös luonnollisempi hallitusspuolue siinä mielessä. Suuruusjärjestystähän tässä ainoastaan tulee katsoa.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Kun Juha Sipilä itse sanoo sen niin se on miehen teko ja ilmoittaa vielä luopuvansa puheenjohtajuudesta. Nyt näkisin että keskustapuolueen pitää osoittaa vahvuutensa ja antaa hänelle tuki. Pelimerkit on nyt osin menetetty mutta edelleen Keskusta on lähtökohdiltaan vahva ja hyvän aatteen puolue.
Sitä mitä oudoksun että missä piileksi ne viisaat keskustalaiset kun eivät olleet puolustamassa viime hallituskaudella tehtyjä päätöksiä sekä mitä tekoa oli jollakin Paula Lehtomäellä Sipilää auttaamassa nyt tuntuu että Juha Sipilältä puuttui todellinen mediaosaaja joka olisi hoitanut suhteet mediaan osaavan suveneerisesti.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Ei tietenkään pidä kenenkään lähteä antamaan tukea, jos ei ole ollut linjasta päättämässä.

Toimituksen poiminnat