*

Johannes Kanasen blogi Inhimillinen ja oikeudenmukainen yhteiskunta

Kaikki blogit puheenaiheesta Lihantuotanto

Suomen McDonald’s valehtelee

En voinut oikein uskoa silmiäni kun sain tänään Suomen McDonald’silta vastauksen kysymykseeni, miksi yhtiö ei käytä tuotteissaan kotimaista naudanlihaa. Yhtiö kertoi minulle aiemmin, että sen käyttämä naudanliha tulee Puolasta ja ettei lihassa kotimaisuus ole ratkaiseva kriteeri, vaan hankintapäätöksissä painavat ensisijaisesti ”tuotteen laatu ja turvallisuus, eläinten hyvinvointi ja tuotannon kestävyys”.

McDonaldsin McVegan - monikansallinen ja epäeettinen sekasotku

Sosiaalinen media ja lehdistö ovat kohisseet viime päivät McDonaldsin Suomessa kehittämästä vegaanihampurilaisesta McVeganista, joka tuotiin nyt myyntiin kaikkiin Suomen ja Ruotsin McDonalds -ravintoloihin. Ilmeisesti innoittajana toimi tammikuussa perinteisesti järjestettävä vegaanihaaste, jossa ihmisiä kehoitetaan elämään kuukausi vegaaniravinnolla. Tämänkin järkevyys voidaan perustellusti kyseenalaistaa. Miksi järjestää vegaanihaaste juuri tammikuussa, kun Suomessa mikään ei kasva kuin kasvihuoneissa? 

Risuja ja ruusuja WWF:n lihaoppaalle

WWF julkaisi tänään lihaoppaansa, jolla pyritään ohjaamaan kuluttajia tekemään ympäristön kannalta parempia ruokavalintoja. Oppaassa on paljon hyvää ja sen pääviesti on, että syödään vähemmän, mutta parempaa lihaa. Samantyyppistä viestiä on aiemmin välittänyt myös esimerkiksi Pihvikarjaliitto. WWF:n suositukset lihan vähentämiseksi korostavat aivan oikein kotimaisen lihan vahvuuksia, vaikka osaa kotimaisesta lihasta kehoitetaankin välttämään osin keinotekoisin perustein.

Totuushaaste kasviskriittiselle kansanedustaja Kärnälle

Jos minä jotain vihaan ja inhoan politiikassa, niin täyttä soopaa olevia argumentteja. Toki yhteiskunnalliset kysymykset ovat usein tulkinnanvaraisia ja poliitikot värittävät asioita mieluisikseen, mutta kansanedustaja Kärnän tämän päiväisiä lantapuheita en vaan jaksa.

Eläinkysymys on peruuttamattomasti politisoitunut

Elisa Aaltolan ja Sami Kedon toimittama Eläimet yhteiskunnassa (2015) on Suomen eturivin ajattelijoiden, tieteentekijöiden ja taiteilijoiden kirja siitä, mitä on olla eläin, mitä ihmisen ja eläimen suhde voi parhaimmillaan olla ja millainen on eläimen moraalinen, kulttuurinen ja yhteiskunnallinen asema. Kirja tarkastelee eläimen suhdetta useaan yhteiskunnan alueeseen: mediaan, taiteeseen, uskontoon, tieteeseen ja filosofiaan.

Lihan tulostaminen, milloin menetelmänä laajassa käytössä?

Pitää kehittää menetelmä, jolla voidaan tulostaa tietystä raaka-ainekoostumuksesta lihaa. 

Tämä menettely säästäisi sademetsiä ja luontoa maailmanlaajuisesti karjan suurten laidunmaiden alta. Lisäksi karjan kasvihuonepäästöt ovat myös varsin suuret ja karjan ruokkimiseen käytetään paljon ihmisen ravinnoksi hyvin kelpaavaa rehua. Laitetaan liha-tulostin kuntoon samalla, kun alamme yhä enemmän suosia kasvisperäisiä ruokaa! 

Mitä eläimiä!

Viime päivinä monissakin medioissa ja lähes koko politiikan ja julkisuuden kentältä on tuotu esille kasvisruoan auvoisuus ympäristönsuojelun ja ilmastonmuutoksen suhteen. Viimeksi tänään kokoomuksen kansanedustaja Saara-Sofia Sirèn ilmaisi kantansa, että kenenkään ei ole välttämätöntä syödä lihaa joka päivä. Kerrataanpa muutama asia lihatuotannosta, maataloudesta sekä kasvisruoasta yleisesti:

 

Lihan tuotannossa eläinten hyvinvointi huomioitava

Ravinnoksemme tarkoitetun lihan tuotannossa on aina muistettava, että eläimiä tulee kohdella hyvin. Tämä tarkoittaa sekä eläimen fyysisestä että psyykkisestä hyvinvoinnista huolehtimista. Mielestäni Suomessa pitää tuotantoeläintenkin hyvään hoitoon ja kohteluun kuulua riittävä ja monipuolinen ruokinta sekä riittävä ja puhdas juomavesi. Eläinten pitää pystyä liikkumaan riittävästi ja niiden terveydenhuollosta on myös huolehdittava aina tarpeen vaatiessa. Eläimiä on käsiteltävä hyvin, niillä on tunteita ja ne kokevat sairastuessaan kipua.

Ehkä tärkein yksittäinen teko, jonka voit tehdä ympäristön ja terveyden puolesta

MOT:n dokumentin innoittamana päädyin kirjoittamaan itsekin lihantuotannosta, tosin hieman eri näkökulmasta. Jostain syystä on vaikeaa keksiä mitään keskustelunaihetta, joka olisi yhtä laajasti tunteita ja defenssejä herättävä kuin lihantuotannon eettisyys ja kasvissyönti. Oman ruokavalion kyseenalaistaminen jonkun muun toimesta koetaan usein perustavanlaatuisen loukkaavana tai tungettelevana, mikä taas poikii mitä hämmentävimpiä ja tunteisiin pohjautuvia keskusteluja.

Hyvä pala punaista tai vaaleaa jokaiselle

Julkisuudessa kiertävät taas videot eläintiloilta ja teurastamoista. Selväähän on, että videoilla näkyvä eläinten kohtelu, loputon lyöminen ja mäiskiminen sekä huolimattomuus tainnuttaessa on väärin. Se on paitsi laitonta, myös maalaisjärjellä ajatellen väärin. Ihan turha väittää että eläimen lyöminen jollain kolalla on ok. Itse olen sitä mieltä, että moni lain sallimakin asia eläintuotannossa on eläimelle kohtuutonta kärsimystä tuottava ja väärin. Sen kummemmin en tuomitse kenenkään lihan syöntiä tai syömättömyyttä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä