*

Johannes Kanasen blogi Inhimillinen ja oikeudenmukainen yhteiskunta

Kaikki blogit puheenaiheesta Pääomatulot

Oikeus pääomatulojen verottamiseen ratkaisuksi kuntien rahoitusvajeeseen

Kuten tiedossa on, kunnallisvero on käytännössä tasavero- rikkaiden pääomatulojen nauttijoiden ei tarvitse kunnallisveronmaksuun tällä hetkellä lainkaan osallistua, kun taas palkkatuloilla elävät pieni- ja keskituloiset kuntalaiset maksavat kunnallisveroa merkittävässä määrin. Tästä johtuen ja tarvittavien resurssien varmistamiseksi kunnille täytyy antaa oikeus verottaa yhtälailla pääomatuloja palkkatulojen verottamisen lisäksi.

Riittääkö varhaiskasvatusmaksujen alennus?

Jokainen vanhempi, jonka lapsi on esikoulussa tai päivähoidossa, tietää saavansa postia ainakin kerran kuukaudessa kun lasku lapsen varhaiskasvatuksesta kannetaan kotiin. Usein maksun määrä ei yllätä, sillä se perustuu itse ilmoitettuihin tuloihin. Ilmoituksessa kysytään vanhemman maksukykyä kuukausittaisten tulojen perusteella: palkka ansiotyöstä, yritystoiminnan tulot, osinkotuotot, pääomatulot ja mahdolliset tuet. Nyt päivähoidon ja esiopetuksen maksut alenevat koko Suomessa.

Verot kansan verta juovat

Verot kansan verta juovat, näin tiesi kertoa jo vanha kansa. Suomalaisilla lienee veroihin jonkinlainen viha- rakkaussuhde. Yleisesti ollaan sitä mieltä, että veroja kyllä saa olla, mutta lähes jokainen maksaa mielestään itse niitä liikaa. Verot olisi saatava valtion maksettavaksi. Tähän ovat Suomen puolueet, eduskuntapuolueista aivan joka ikinen, iskeneet useita kertoja vuosikymmenten aikana. Veroja luvataan alentaa, tai ainakaan niitä ei koroteta. Nykyisen hallituksen suurimpia rajavetoja on, että kokonaisveroaste ei saa nousta.

Osakeyhtiöiden ja säästäjien verokohtelu

Kysymyksiä kansanedustajaehdokkaille ja asiantuntijoille

Osakeyhtiöt ja säästäjät ovat joutuneet ”julkisen pöhön”, mikä erikoisesti näkyy meidän tuomioistuimissa, maksumiehiksi. Ensin keksittiin, että verottamalla inflaatiota luovutuksen yhteydessä tulona, voidaan tehokkaasti sosialisoida ihmisten säästöt, etenkin keksimällä ketjuun uusia veroja.

Kysynkin ehdokkailta ja asiantuntijoilta, palonko on ”pääomatulojen lievä” veroprosentti tässä todellisuutta vastaavassa keksityssä esimerkissä?

Verotuksen ja omistusten suhteesta

Entinen pääministeri ja eduskuntavaaliehdokas Matti Vanhanen (kesk.) Facebookissa sunnuntaina:

"Valtion tuloverotuksessa jo nyt 8,5 prosenttia tulonsaajista maksaa jo nyt 68 prosenttia kaikista valtion tuloveroista. Ja vastaavasti 74 prosenttia maksaa vain 3 prosenttia valtion tuloveroista. Kaksi johtopäätöstä. Tuloverotuksen kevennykset eivät auta pienituloisimpia lainkaan ja toisaalta tuloverotuksen kiristykset iskevät vain pieneen vähemmistöön, joiden verorasitus jo nyt on korkea."

Akateeminen taloustiede unohtaa, minä en – tulonjakokysymystä siis

Tulo- ja varallisuuserojen taklaaminen kestävästi ja reilusti on paljon helpompaa, kun pilkotaan kustannukset osiin: työhön, riskiin, ajoitukseen, luonnonresursseihin ja etuoikeuksiin.

Jani Kaaro kirjoitti joulun alla kolumnissaan varallisuuden polarisoitumisen uhasta ja siitä miten taloustiede on unohtanut tulonjakokysymyksen:

Tuloeroille ei ole Suomessa juuri mitään oikeutusta

Suomalaisessa yhteiskunnallisessa keskustelussa tuloeroista puhutaan kuin jonain luonnonlakina, joita voi lievittää vain valtion toimeenpanemilla tulonsiirroilla. Toisaalta porvariston puolella tuloeroja yritetään myös oikeuttaa jotenkin itsessään ”tuottavana” tekijänä.

Kukaan ei tunnu kysyvän sitä olennaisinta kysymystä: Mikä on tuloerojen funktio? Tämän voisi jakaa vielä erikseen pääomatulojen tuloja polarisoivaan vaikutukseen sekä eri alojen välisiin palkkaeroihin ja kysyä:

Pääoman minimipalkka ja rahan väärinkäsitys

Miten liikasäästäminen pitää muita velassa, miten työtä ei voi tehdä talteen, miten korkojen nollaraja on pääoman minimipalkka ja miten yritykset voisivat jopa olla kannattavia tappiollisina.

(”FtRB”-viittaukset tässä kirjoituksessa viittaavat kirjan ”Fixing the Root Bug” lukuihin, joissa kohdan teemaa käsitellään tarkemmin.)

Entä jos työtä ei ole tarpeeksi?

Tätä Yleisradio ei kerro pääomatulosta

Kas kummaa! Vielä jokin aika sitten puhuttiin "verovapaista osingoista", mutta nyt uutena muoti-ilmiönä nousee "aliverotus". Kumpikin on täydellinen myytti. Jälkimmäisen ilmiön nosti viime viikolla esille Esko Seppänen. Hänhän on yli 90 000 euroa tienaava eläkeläinen, joka sekoitti ideologisessa saarnassaan iloisesti jo lopetettuja verotuskäytäntöjä nykytilanteeseen.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä